Nieuws

Organisaties slaan handen ineen tegen stigma op sekswerk

02 juni, 2021

Maar liefst 22 organisaties slaan de handen ineen. Een van hen is P&G292, het samenwerkingsverband van HVO-Querido met de GGD. Vandaag, op de Internationale Dag van de Sekswerker, lanceren zij de Sekswerk Alliantie Destigmatisering (SWAD) die zich inzet om het stigma op sekswerk tegen te gaan.

Stigma heeft ernstige gevolgen voor de positie van sekswerkers

Sekswerkers worden vaak gezien als slachtoffers, in plaats van als mensen met een beroep. Dit komt doordat beleidsmakers vooral aandacht hebben voor de koppeling van sekswerk met mensenhandel. Hierdoor ontstaat een eenzijdige aanpak en een vooroordeel over iedereen die betaalde seksuele diensten aanbiedt. Vervolgens is dat stigma de basis voor regels die de positie van sekswerkers verslechteren. Zo krijgen sekswerkers minder makkelijk toegang tot zorg en politie. Er dreigt uitsluiting van diensten als hypotheken en bankrekeningen. Mensen die sekswerk doen hebben te maken met negatieve bejegening door familie, vrienden en anderen. Ze ontwikkelen psychologische klachten en worden soms zelfs het slachtoffer van geweld.

SWAD

SWAD is een alliantie van 22 organisaties die zich gezamenlijk inzetten om het stigma op sekswerk te verminderen. De alliantie bestaat uit organisaties voor sekswerkers, voor zorg, gezondheid, mensenrechten en maatschappelijk werk. Al deze organisaties houden zich al geruime tijd bezig met het onderwerp en zetten via deze alliantie hun kennis en ervaring in. Gezamenlijk richten zij zich op het versterken van bewustwording, genuanceerde beeldvorming, adequaat beleid en een sterke gemeenschap. SWAD ontvangt financiële steun van onder andere het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Contact

Evelien Spek, contactpersoon SWAD, (06) 48 55 73 95 of sekswerk-alliantie@SWAD.info. Voor meer informatie, zie de webpagina van de Sekswerk Alliantie Destigmatisering.

Deel dit bericht:

SWAD, tegen stigma op sekswerk

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.