Nieuws

Opening Martien Schaaperhuis

11 december, 2008

Op 11 december 2008 is het Martien Schaaperhuis van HVO-Querido op IJburg officieel geopend. Het doorstroomhuis op het Steigereiland biedt plaats aan zestig dak- en thuislozen.

Ruim elf jaar heeft het geduurd voordat een idee, dat is ontstaan uit een discussie tussen daklozen, hulpverleners, volkshuisvesters (waaronder Martien Schaaper) en architecten tijdens de Daverende Daklozendagen van 1997, is omgezet in een tastbaar resultaat. Maar geduld, enthousiasme en vasthoudendheid van alle betrokkenen hebben uiteindelijk geleid tot een resultaat om u tegen te zeggen.

Lof

Zorgwethouder Marijke Vos van Amsterdam sprak tijdens de opening niet alleen lovende tegen de initiatiefnemers, bewoners en medewerkers, maar roemde ook de aanpak, opzet, bouwkundige staat, aankleding en inrichting van het pand. Vos stelde het Martien Schaaperhuis als voorbeeld voor andere opvang- en woonvoorzieningen in de stad die (nog) niet aan deze kwaliteitseisen voldoen.

Opening Martien Schaaperhuis op IJburg

Opening Martien Schaaperhuis op IJburg

Vooruitziend

Architect Friso ten Holt was er vanaf het begin bij betrokken. Hij verhaalde hoe moeilijk het was geweest om een passende locatie voor het pand te vinden. Bovendien onthulde hij helemaal in het prille begin met initiatiefnemer Martien Schaaper al op ongeveer dezelfde plek waar nu het Martien Schaaperhuis staat, te zijn wezen kijken. Ze dachten toen dat IJburg wel niet haalbaar zou zijn. Ten Holt duidt dit achteraf als een vooruitziende blik.

Het IJburglied
Water verdween
IJburg verscheen
Huisjes met licht
Hoopvolle toekomst in ’t zicht

Iedereen is thuis
In ’t Martien Schaaperhuis
Licht brandt dag en nacht
Bron van plezier en levenskracht

Aan ’t mooie IJ van Amsterdam
Aan ’t mooie IJ wonen wij
Kom je over de brug
Wil je nooit meer terug
IJ – IJ – IJ – Burg!

Opening Martien Schaaperhuis

Opening Martien Schaaperhuis

Pieter de Jong, lid van de Raad van Bestuur van Ymere, is er bijna even lang mee bezig geweest en toonde zich even enthousiast over het project. Hij verklapte bovendien HVO-Querido tot een van zijn favoriete samenwerkingspartners te rekenen.
Jaap Fransman, algemeen directeur van HVO-Querido, kom toen natuurlijk niet achterblijven. Ook hij sprak zijn waardering uit voor de initiatiefnemers en alle betrokkenen die de realisatie van de voorziening mogelijk hebben gemaakt.
De voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van HVO-Querido, Ria Mulder, hield een emotioneel betoog. Zij kreeg letterlijk een brok in de keel van het besef in een stad te wonen die een dergelijke voorziening realiseert voor mensen die dat nodig hebben.

Opening Martien Schaaperhuis, Friso ten Holt en Marijke Vos

Opening Martien Schaaperhuis, Friso ten Holt en Marijke Vos

Perspectief

Wethouder Marijke Vos sloot daarbij aan. Vos: ‘Het Martien Schaaperhuis is een van de mijlpalen in het Amsterdamse dak- en thuislozenbeleid. Weer zestig plaatsen waar daklozen kunnen werken aan een stabieler leven. Een dak boven je hoofd geeft de noodzakelijke rust en meer zekerheden. Uit onderzoek in Amsterdam-Zuidoost en Centrum blijkt dat juist dit het leven van deze mensen kwalitatief beter maakt en toekomstperspectief biedt. Daarnaast vermindert de overlast op straat en dat is voor alle Amsterdammers belangrijk.’

Na de toespraken maakte de aanwezigen een rondje om het pand, zong men het IJburglied en werd de officiële opening – met een symbolische sleutel in het hart van de deur – onder luid tromgeroffel gezamenlijk verricht door de weduwe van Martien Schaaper en Marijke Vos.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.