Verhalen

Op pad met de band

15 juni, 2009

De repetitie van Street Lightning, de band van HVO-Querido in Amsterdam Zuidoost, verloopt opvallend gedisciplineerd. De band, die oefent in de 24-uursvoorziening Flierbosdreef, bestaat al bijna vier jaar in nagenoeg dezelfde samenstelling.

De naam van de band is pas na een paar jaar verzonnen, men wilde eerst de zekerheid hebben dat het zou gaan lukken. Street Lightning timmert behoorlijk aan de weg en krijgt verzorgt steeds meer shows. Een van de hoogtepunten in 2008 was een optreden met Freek de Jonge.

In de oefenruimte met Freek de Jonge

In de oefenruimte met Freek de Jonge

Zanger/gitarist Delano Fransman (Paramaribo, 1957) is in 1971 naar Nederland gekomen. Eerst had hij een huis in Amsterdam West, later in Zuidoost, waar hij nu nog steeds woont. Vroeger kwam hij in de Flierbosdreef voor opvang en onderdak, tegenwoordig woont hij op zichzelf en komt hij er alleen nog om muziek te maken.
Delano Fransman: ‘Ik heb altijd al gitaar gespeeld, vanaf mijn vijftiende, zestiende jaar. Ik heb kort les gehad, maar het meeste heb ik zelf uitgezocht. Ik houd van grote gitaristen, mensen van wie ik wat kan leren: Jimi Hendrix, George Benson, Carlos Santana.

Lekker spelen

We spelen covers met onze eigen teksten. Soms rappen we eroverheen en vaak maken we eigen baslijnen. We hebben nu zo’n veertig nummers, genoeg om een avond te vullen. Onze muziek is vrij ritmisch en dansbaar. Soms zijn we het muzikaal behoorlijk oneens, af en toe schieten de vonken er af. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Onze andere gitarist heeft vooral een rock-achtergrond, terwijl ik meer ben gericht op funk en reggae. Macka Splaff van Steel Pulse, met Mister collie, collie collie man in het refrein, is momenteel mijn favoriete nummer.
De meeste jongens willen graag op pad gaan met deze band. Zo nu en dan een cd’tje maken en lekker overal spelen.’

Street Lightning, foto Jildiz Kaptein

Street Lightning, foto Jildiz Kaptein

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.