Verhalen

Ons dierbaar rood en wit

08 mei, 2019

Je hoeft geen voormalige profvoetballer of bluesman met snor te zijn om iets zinnigs over voetbal te zeggen. Wij vroegen enkele van onze bewoners naar hun verwachtingen over de wedstrijd van Ajax tegen Tottenham Hotspur in de Champions League.

Iedereen voetbalt of heeft gevoetbald, bij een club of op straat. Bijna iedereen heeft ook al heel veel voetbal gezien, in het stadion of op tv. Daarom hebben we er allemaal een beetje verstand van. En sommige mensen wat meer.

Michel

Michel

Inschieten

Michel woont al jaren bij onze Passeerdersstraat, een voorziening voor beschermd wonen in de Jordaan. Michel is al Ajax-fan vanaf zijn derde jaar, onder meer zijn eeuwige Ajax-pet en twee tatoeages getuigen daarvan. ‘Ik ben vroeger vaak in De Meer en in het Olympisch Stadion geweest,’ aldus Michel, ‘en ook een keer in de Arena. Ik denk dat het 3-1 wordt. Als ze de ballen er maar inschieten, voor de rest maakt het mij niet uit. Huntelaar is mijn favoriete speler, ja de Hunt. Maar de rest is ook goed hoor.’

Johnny

Johnny

Niet verwacht

Johnny woont inmiddels zes jaar bij de Passeerdersstraat. Hij is niet alleen een ras-Amsterdammer maar ook supporter van Ajax vanaf zijn achtste jaar. ‘Toen speelde ik zelf nog bij Swift, op het Olympiaplein. Ik houd van spelers zoals vroeger Jaap Stam. Nu vind ik Onana echt een uitschieter, maar er zijn zoveel goeie spelers. Niemand had dit toch verwacht? Bayern, Madrid, Juventus, ze gingen allemaal voor de bijl. Het is twee jaar geleden begonnen, onder Bosz.
Ik denk dat het 2-1 wordt. Ze moeten niet denken dat ze er al zijn. Ajax moet gewoon spelen zoals het altijd speelt. Daar heb ik alle vertrouwen in, ze gaan echt niet alleen verdedigen, dat zit niet in hun spel.’

Roy

Roy

Koppie erbij

Roy woont in de flat tegenover de afdeling De Veste van HVO-Querido. Hij was in Limburg al Ajax-fan en is dat gebleven toen hij op zijn achttiende naar Amsterdam kwam. ‘Vanaf mijn geboorte houd ik van Ajax en van Amsterdam,’ vertelt Roy. ‘Zelf heb ik ook gevoetbald. Toen we een keer met Discus een toernooi hadden heeft Sjaak Swart een handtekening op mijn shirt gezet. Voor mijn zoontje Bryan heb ik ook een Ajax-shirt gekocht, hij is ook Ajacied. Ik denk dat het 3-0 wordt, maar 2-1 is ook mooi. Als ze maar winnen. Ik heb geen favoriete speler, ze zijn allemaal goed, ik ga geen onderscheid maken. Ze moeten gewoon hun koppie d’r bij houden en tot de laatste seconde blijven voetballen.’

Egbert

Egbert

In de Johan Cruijff Arena

Egbert woont inmiddels zo’n anderhalf jaar in de Veste. Hij is geboren en getogen in Amsterdam Slotervaart en heeft het grootste deel van zijn leven in de horeca gewerkt. ‘Ik ben supporter van Ajax van kleins af aan,’ aldus Egbert. ‘Ik ga nog regelmatig naar het stadion, deze wedstrijd tegen Tottenham ook. Ik kan best veel geld voor dat kaartje krijgen als ik het verkoop, maar dat doe ik natuurlijk niet. Het is heel goed dat Ajax zover gekomen is. Tadic is momenteel mijn favoriete speler. Hij is een goede, slimme voetballer en hij maakt nog doelpunten ook. Ik denk dat het 3-0 wordt. Ze moeten gewoon hun eigen spel spelen.’

Jan

Jan

Ajax Kampioen

Jan woont in De Vaart, een woonvoorziening van HVO-Querido op Wittenburg. ‘Ik ben een Amsterdammer in hart en nieren,’ aldus Jan, ‘geboren in de Jordaan. Ik ben nu 55 jaar en al even lang supporter van Ajax. Andere clubs interesseren me niet. Het gaat me natuurlijk om het voetbal, maar ook om de kameraadschap en de gezelligheid met de fans. Ik kijk ook heel graag naar het tweede elftal van Ajax. Vroeger had ik een gabber in Betondorp en vanaf zijn dak keek je zo in De Meer. Ajax heeft heel veel goeie spelers, Huntelaar, De Ligt, noem maar op. In de finale krijgen we het heel zwaar. Tegen die Engelsen wordt het 2-1 en we hebben al twee punten binnen. De beker was mooi en ik hoop dat we kampioen worden.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.