Verhalen

Noortje en Metro

03 oktober, 2008

HVO-Querido vangt geen dieren op, daar zijn immers gespecialiseerde instanties voor. Maar wie wel eens op de afdelingen komt, weet dat we desondanks een boeiende en bloeiende schare aan huisdieren herbergen. Van goudvissen tot kanaries, van wilde katten tot tamme ratten. Deze keer een portret van Noortje, de kat van Straetenburgh.

Mijn allesie

De kat van Straetenburgh heet Noortje en woont er al een paar jaar. Noortje wordt sinds enige tijd verzorgd door bewoner Metro van Alphen (Rijsenhout, 1971), die eerder in de Varikstraat woonde. Metro: ‘Noortje is een schat, ze is mijn allesie. Ik verkoop de daklozenkrant bij de Amsterdamse poort. Als ik terugga naar huis van het Amstelstation merk ik dat ik steeds sneller ga lopen om maar weer gauw bij de kat te zijn. Ik heb verschillende dozen met lappen erin gemaakt zodat ze daar in kan slapen. Ook slaapt ze graag op de kachel. Noortje is heel slim en kan zelfs uit de kraan drinken.

Metro en Noortje

Metro en Noortje

Nooit bezuinigen

Eerst woonde ze bij Wilma, een mevrouw hier in huis, maar die is verhuisd naar Vrijburg. Noortje was daarvoor ook al vaak bij mij als Wilma vastzat of ziek was. Vanaf de eerste dag dat ik hier woon, kwam Noortje zelf naar me toe. De liefde kwam in eerste instantie van haar kant.
Straetenburgh zorgt voor de droge brokken en het kattengrit, zelf betaal ik blikjes en liflafjes. Daar zal ik nooit op bezuinigen, bij mij gaat Noortje altijd voor. Ik rook liever een bolletje minder, dan dat zij iets tekort komt.
Volgens mij is ze heel tevreden, ze miauwt als ik thuiskom en dan geven we elkaar kopjes.
Met de leiding van het huis hier ben ik nu bezig over kattenluikjes, dat zou natuurlijk voor Noortje veel beter zijn.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.