Ook in Ouderkerk aan de Amstel vangt HVO-Querido op bescheiden schaal vluchtelingen uit Oekraïne op. Dit gebeurt op verzoek van de gemeente Ouderamstel. In een voormalig bankgebouw aan de Korendragerstraat, midden in het oude dorp, is plaats voor elf gezinnen.
Een grote ruimte, midden in het pand, is ingericht als huiskamer. Daar zit vrijwilliger Guanita aan tafel achter een puzzel van 1000 stukjes. In het dagelijks leven werkt zij bij Arkin, en ze wil nu graag iets extra’s doen voor de vluchtelingen. Een meisje uit Oekraïne staat van een afstandje wat verlegen en bedremmeld toe te kijken. Guanita gaat rustig door en kijkt het meisje vriendelijk aan. Het meisje is nieuwsgierig en komt steeds dichterbij. Even later zit zij ook aan tafel en buigen ze zich samen over de stukjes. Puzzelen is een universeel spelletje en de voorstelling is bovendien van Disney, een taal die kinderen uit de hele wereld begrijpen. Zo is het contact gemaakt. ‘Het is een beetje zoeken, wat je als vrijwilliger kunt doen,’ vertelt Guanita. ‘We spreken elkaars taal niet, dus je moet op een andere manier contact met de mensen maken.’
Mensen helpen
Het gebouw in Ouderkerk is in allerijl gereed gemaakt voor bewoning. Er is plaats voor elf gezinnen. Het achtste gezin komt net binnen. Tot nu toe zijn het allemaal moeders met twee, drie of meer kinderen. De vaders ontbreken.
In het geïmproviseerde kantoortje staat een pan onder een lekkage in het dak. Maar dat wordt binnenkort gemaakt. Er zijn steeds twee begeleiders van HVO-Querido aanwezig. Cherryl is een van hen. Zij werkt als zzp’er. Eerder werkte ze bij ons onder meer bij de ongedocumenteerden op de Walburg en bij de tijdelijke opvang aan de Kloveniersburgwal. ‘In twee jaar tijd heb ik al heel wat verschillende doelgroepen en locaties gezien,’ aldus Cherryl. ‘Wat daar leuk aan is? Mensen helpen, daar haal ik voldoening uit.’
Waar is papa?
Badr is ook zzp’er. Hij werkt sinds november voor HVO-Querido. Naast zijn werk bij ons is hij met een compagnon een detacheringsbureau voor zorgpersoneel aan het opzetten. ‘Iedereen heeft het over kwaliteit van zorg. Dat kan alleen met genoeg goed opgeleid personeel waar je nooit tevergeefs een beroep op doet. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.
Hier bij de noodopvang werken wij als ondersteunend begeleider. De mensen zitten in een hele lastige situatie. Zij komen uit een land in oorlog, zij hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. En nu zijn ze ineens hier, in Ouderkerk, een rustig, vredig plaatsje. Wij proberen ze het gevoel te geven dat ze hier veilig thuis zijn. De sfeer is zo huiselijk mogelijk.
Het is moeilijk om je voor te stellen hoe zoiets is. Wat vertellen deze moeders hun kinderen? Waarom logeren ze hier? Waar is papa? Wat is hij aan het doen?
Steun uit de buurt
Wij helpen mensen vooral met praktische dingen. Uitleggen waar ze voor wat moeten zijn. Ze daarbij helpen. Een luisterend oor bieden, een praatje maken. Soms is dat praktische heel letterlijk. Ik heb net samen met een mevrouw een kast in elkaar gezet. Daar help je mensen ook een beetje mee.
Er is veel steun uit de buurt. Van gewone mensen en van bedrijven. Voor de kinderen worden er veel activiteiten georganiseerd. Al vijftien restaurants uit de omgeving hebben toegezegd om maaltijden voor onze vluchtelingen te leveren. De kinderen gaan naar school. Nu gaat het best wel goed. Je hoort niemand over gelukszoekers. Maar hoe lang gaat dat duren?’