Nieuws

Nieuw: Perron 18

10 september, 2020

Veel dichter bij het spoor dan in Perron 18 kun je in Haarlem niet wonen. Vanuit de nieuwe voorziening aan de Kruisweg 18-20 in het centrum van de stad kijk je vanaf de ene kant op de treinrails en de westzijde van de stationsoverkapping en vanaf voorkant op het Stationsplein. De voorziening biedt plaats aan tien bewoners.

Alles is nieuw aan het geheel gerenoveerde Perron 18. De voorziening is sinds 14 augustus in gebruik en er wordt nog volop aan gewerkt. Alles zit fris in de verf, op veel plaatsen in het pand liggen gereedschap, schroeven en moeren, want er worden meubels in elkaar gezet. Het is een komen en gaan van leveranciers van huishoudelijke apparatuur.

Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin

Het pand was ooit een hotel, een Chinees restaurant en heeft eerder dienst gedaan als onderkomen voor onder meer verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten. HVO-Querido deelt de locatie met het Centrum voor Jeugd en Gezin dat er vanaf oktober op de begane grond een opvangvoorziening voor dakloze jongeren vestigt.

Zelfredzaam

Bij Perron 18 werken vier begeleiders van HVO-Querido in een dag- en een avonddienst waarbij er van 7:00 tot 23:00 uur begeleiding aanwezig is en ’s nachts een nachtwaker. ‘Met tien bewoners, twee van onze vestiging aan de Wilhelminastraat en acht van de Velserpoort, zitten we meteen vol,’ vertelt ondersteunend begeleider Axel Zwennis. ‘We hebben momenteel acht mannen en twee vrouwen in huis. Het zijn bewoners met inmiddels een vrij grote mate van zelfstandigheid, mensen die zichzelf kunnen redden en richting uitstroom gaan. Ze zitten bijna allemaal in het laatste stadium van de begeleiding en de meesten wachten op een woning.

Werk

Iedereen gaat overdag naar zijn of haar werk of naar dagbesteding. Dat is belangrijk, wij stimuleren dat. We hebben een mevrouw in huis met twee schoonmaakbanen die ’s ochtends om half zes het pand verlaat om te gaan werken. Die zie ik alleen bij een late dienst. Er is niets mis met hard werken, maar we houden, bijvoorbeeld bij deze mevrouw, wel goed in de gaten dat zij zich niet over de kop werkt.

Helpende hand

Zo’n nieuwe voorziening is voor ons ook nieuw en spannend, we zijn het samen aan het uitvogelen. Een beetje het wiel uitvinden. We proberen bijvoorbeeld wat activiteiten op te zetten voor bewoners. Hiervoor werkte ik bij de Wilhelminastraat en bij de Beijneshal, dat is wat rauwer, nog meet onderaan de ladder, daar is soms wat agressie, bijvoorbeeld omdat bewoners zich ergeren dat de tv van de buren te hard staat.
Bij Perron 18 heb ik nog geen wanklank gehoord. Hier zijn mensen al goed op weg. Je bent hier niet aan het handhaven, je draagt vooral bij aan het stimuleren van een positieve levenshouding. Het is leuk werk om de helpende hand te kunnen bieden bij de laatste stappen die mensen zetten op weg naar zelfstandigheid.
Mensen zijn zich hier goed bewust van hun situatie. Bewoners kunnen goed reflecteren op hun eigen handelen. Als iets even niet gaat zoals ze willen, ligt het niet altijd aan anderen.’

Toplocatie

‘Het is hier gewoon een toplocatie,’ aldus een van de bewoners die eerder bij de Velserpoort woonde. ‘Je stapt hier de deur uit en je staat midden in de stad. Ik word wel vroeg wakker van de treinen, maar dat schijnt te wennen. Je hebt hier veel minder het gevoel dat je in een instelling zit. Je hebt meer vrijheden. Er is bijvoorbeeld geen avondklok. Ze gaan meer uit van je gezonde verstand. Je kookt zelf, er is een keuken met twee fornuizen. Soms kook ik samen met een paar andere jongens. Maar hoe mooi het ook is, ik wil het liefst zo snel mogelijk weer een woning voor mezelf, dan kan ik mijn kinderen weer ontvangen.’

Rondje

‘We hebben als begeleiding geen kantoor, dat is niet nodig,’ vervolgt Axel. ‘We zitten gewoon samen aan de keukentafel en als we met iemand een goed gesprek willen voeren, gaan we een rondje lopen.’

Perron 18
Kruisweg 18
2011 LC Haarlem
(06) 11 83 18 27​

Deel dit bericht:

Perron 18 Trio

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.