Met de ingebruikname van onze Opvang Marnixstraat is de spreiding van de opvang van ongedocumenteerde mensen over de stad voorlopig voltooid.
Eerst vond de opvang van ongedocumenteerden in Amsterdam plaats in enkele grootschalige noodvoorzieningen. Daar hadden mensen weinig perspectief en nauwelijks privacy. Ze verbleven in groepen op grote slaapzalen. De gemeente Amsterdam vond het daarom beter om ongedocumenteerden in het kader van de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening te huisvesten in kleinere gebouwen, verspreid over de stad.
Daartoe zijn met zorg acht locaties uitgezocht. Zes daarvan worden beheerd door HVO-Querido. Het pand aan de Marnixstraat 2 is de laatste in deze rij. Het is sinds december vorig jaar in gebruik als opvang voor 46 ongedocumenteerden.
Een kijkje nemen
Wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks, die Vluchtelingen en Ongedocumenteerden in zijn portefeuille heeft, kwam gisteravond een kijkje nemen bij onze nieuwe opvang aan de Marnixstraat. Hij werd vergezeld door Dehlia Timman, de voorzitter van stadsdeel Centrum. Want ook al is het op het randje, de Singelgracht is de grens, het pand ligt in het centrum. Zij werden ontvangen door teammanager Conrad Köckert en zorgcoördinator Jeroen Habes die een kleine rondleiding gaven.
Top
Groot Wassink bekende er bij zijn eerste bezoek een hard hoofd in te hebben gehad, omdat het pand behoorlijk verwaarloosd was. Maar hij toonde zich tevreden met het resultaat van de verbouwing. Volgens hem was het echt top geworden en hij deelde een compliment uit aan iedereen die bij de realisatie van de voorziening betrokken is geweest. Timman zei trots te zijn dat haar stad deze doelgroep in een dergelijke locatie opvangt.
Patrick, de allereerste bewoner van deze opvang, was bereid om zijn kamer te laten zien. Inmiddels wonen er 41 mensen, men verwacht komende week de volledige capaciteit te bereiken.
Voormalige school
Het pand ligt aan het begin van de Marnixstraat, net over de Bullebakbrug. Het is in 1883 gebouwd als openbare lagere school der derde klasse voor jongens, de Marnixschool. De buitenkant, de indeling, de gangen en de trappen, alles in het gebouw herinnert daar aan. In de hal is nog altijd een gevelsteen met Marnix van St. Aldegonde te zien. Tot 1964 fungeert het pand als lagere school. Daarna doet het geruime tijd dienst als vakschool voor hofmeesters op schepen. Weer later is er tot 2014 een winkel in kampeer- en buitensportartikelen gevestigd. En vanaf december 2021 is het dus een opvanglocatie. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.
Open huis
Op vrijdag 18 februari tussen 14:00 en 18:00 uur houdt Opvang Marnixstraat open huis voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Je bent dan van harte welkom om de voorziening te bekijken en kennis te maken met de bewoners en begeleiders.