Nieuws

Mindlez: een röntgenfoto van je brein

Tags: innovatie
26 januari, 2024

Een cliënt van HVO-Querido heeft Mindlez ontwikkeld, een innovatieve app voor mensen met schizofrenie en dwangstoornissen. Deze app helpt mensen om er zelf achter te komen of hun gedachten echt zijn of wanen.

De cliënt, die graag anoniem wil blijven, verlaat al vroeg de middelbare school omdat hij mateloos gefascineerd is door digitale technieken. Hij heeft Mindlez in eerste instantie voor zichzelf ontwikkeld omdat hij zelf last heeft van schizofrenie.
‘Laat ik voorop stellen dat ik niet wil aanmoedigen om een drop-out van school te worden,’ vertelt hij. ‘Het is juist goed om veel te leren. Op mijn twaalfde begon ik met websites maken. Toen zag ik Facebook en dacht: ik kan dat ook. Dat klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar je moet de lat hoog leggen, dan bereik je meer. Daarna begon ik met het ontwikkelen van mobiele apps. Dat doe je op een platform samen met andere developers en dat is heel boeiend en leerzaam.

Shuffle

Als je je brein voorstelt als een playlist op YouTube, dat staat die voor iemand met schizofrenie altijd op shuffle, dus random zonder ordening. Zo leg ik mijn kwetsbaarheid vaak uit.
Technologie speelt in onze wereld een steeds grotere rol. Daarom zou iets als cognitieve gedragstherapie ook 24/7 digitaal moeten kunnen. Niet alleen in sessies bij de psychiater, maar overal waar en wanneer jij het nodig hebt. En supertoegankelijk, de app Mindlez zit gewoon in je broekzak, op je telefoon.

Taal

Wereldwijd hebben 200 miljoen mensen OCD (obsessieve-compulsieve stoornis) en kampen 20 miljoen mensen met schizofrenie. Dat zijn gigantisch veel mensen en er is nauwelijks iets voor op de markt. Je hebt medicijnen die je hoofd dempen en therapie. Therapie helpt wel, maar niet goed genoeg en je moet bovendien steeds opnieuw in behandeling.
Facebook maakt gebruik van een bepaalde programmeertaal. Door mijn disorder heb ik de programmeertaal voor deze app zelf al in huis en heb ik geen testpersonen nodig. Naast mijn eigen ervaring heb ik enorm veel gelezen over het onderwerp en dat doe ik nog altijd.

Echt of waan?

Mindlez maakt als het ware een röntgenfoto van je brein. Op basis van goede en foute antwoorden kun je met de app zelf vaststellen of een bepaalde gedachte in je hoofd echt is of een waanbeeld. Een simpel voorbeeld: Alle mensen zijn tegen mij. Is dat mogelijk? Dan is het antwoord nee en weet je dat het niet echt is.
Bij mij werkt Mindlez heel goed. Je kunt waandenkbeelden direct corrigeren en je traint jezelf. Want je ziet of je voor- of achteruitgaat in het herkennen van wanen.

Besparen

Mindlez werkt preventief en bespaart op de zorgkosten. Therapie kost al snel 150 euro per uur, terwijl deze app gratis is voor gebruikers. We zijn nu aan het onderzoeken of we van bijvoorbeeld zorgverzekeraars een bijdrage kunnen vragen.
Mindlez is mijn idee, ik doe in principe ook alles zelf. Alleen voor een paar specialistische dingen heb ik een programmeur ingeschakeld. Ik heb Mindlez niet ontwikkeld om geld te verdienen. Het begon puur voor mezelf. Het is mooi om te zien dat het aanslaat en dat ik hiermee nu een groeiend aantal andere mensen kan helpen. De app is al bijna zesduizend keer gedownload.
Ik zeg probeer het zelf, download de app gratis van Google Play en geef een like of laat een review achter.

Helpen

Om Mindlez verder te ontwikkelen ben ik een crowdfunding gestart. De app werkt nu alleen op Android, we willen het bijvoorbeeld ook toegankelijk maken voor IOS. Het is nu nog in het Engels, we gaan het in meer talen aanbieden. En zo zijn er meer wensen en ontwikkelpunten. Ik heb nog heel veel ideeën voor verdere uitbreidingen en functionaliteiten.
Wie wil mij daarbij helpen?’

Kijk hier voor crowdfunding van Mindlez.

Zie over Mindlez ook een artikel in ICT & Health.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.