Verhalen

Mijn stad

Tags: aak | veste
05 september, 2005

In de rubriek ‘Mijn stad’ toont een cliënt of een medewerker van HVO-Querido zijn of haar favoriete plek in Amsterdam. Deze keer Martha Bergsma die al tien jaar bij ons werkt als ziekenverzorgster. Eerst in De Veste, nu in De Aak. Martha Bergsma is ongetrouwd en heeft een zoon.

Waar staan we en waarom hier?

We staan op de Nieuwmarkt, het hart van de stad. Ik heb natuurlijk iets met onze doelgroep en in het bijzonder met gebruikers. Het zijn mensen die veel hebben meegemaakt, en allemaal hun unieke (pracht)verhalen hebben. Niemand kiest ervoor om als verslaafde door het leven te gaan en ze worden door de hele wereld uitgekotst. Maar, ik ben er voor ze. Dit is ook een beetje hun gebied, met hier rondom De Crypte, de MDHG en de Regenboog. Ik heb met het drugspastoraat jarenlang reizen naar Lourdes gemaakt. Bovendien heb ik hier op nog school gezeten, de eerste IVKO. Het is een authentiek plein, ondanks die vreselijke lantaarnpalen.

Wat deed je hiervoor?

Ik was danseres. Eerst klassiek, later show. Veel musicals en tv-shows gedaan, daar is nu geen geld meer voor. Wanneer zie je nog een ballet op de buis? Ook heb ik veel in het circus gewerkt. Toen al mijn vrienden begonnen dood te gaan aan aids dacht ik, kom ik ga de medische zorg maar eens in.

Martha Bergsma

Martha Bergsma

Wat denk je dat collega’s van je vinden?

Recht door zee, ik zeg (bijna) alles wat ik denk. Ik heb gelukkig een redelijk ontwikkeld gevoel voor humor. Hardwerkend ook, niemand hoeft mij iets op te dragen, ik zie het werk.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik reis veel. Laatst nog met een containervrachtschip naar Sri Lanka geweest, daarvoor naar Kaapstad. Knotsgekke mensen aan boord, een echte aanrader. Tijdens zo’n reis heb je volop tijd om te lezen. Ik zit nu in de Chaim Potok, fantastisch.

Welke cd/film moet iedereen horen/zien?

Ik ben niet zo opdringerig, iedereen moet vooral doen of laten wat ie wil. Maar aan de muziek van Cole Porter kun je je natuurlijk nooit een buil vallen. De Holy Grail van Monty Python vindt ik iedere keer weer een grappige film. Deliverance, met John Voigt en Burt Reynolds heeft bij verschijnen veel indruk gemaakt.

Waar erger jij je aan?

Aan luie mensen en aan onredelijkheid.

Wat is jouw grote droom?

Ik heb geen droom. Je moet het leven nemen zoals het is. Als ik morgen de lotto win, ga ik met alle bewoners van De Veste een week naar een tropisch eiland, verder ga ik prettig op deze voet verder.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.