Verhalen

Mijn huis zit in mijn hoofd

Tags:
22 oktober, 2008

In Nederland kijken we graag bij elkaar naar binnen en vormen op basis van wat we zien vaak een oordeel over de mensen die er wonen. Onderzoek wijst uit dat ruim de helft van de Nederlanders gemengde gevoelens heeft over een (ex)psychiatrische patiënt als buur. Men vreest abnormaal gedrag en overlast. Plannen voor een opvang voor daklozen roepen felle reacties op in de buurt. Is die angst terecht?

Anton in Het Dolhuys

Anton in Het Dolhuys

Het Dolhuys in Haarlem stelt je in de gelegenheid kennis te maken met vier nieuwe buren. Zij worden alle vier op de een of andere manier begeleid in hun woonsituatie. Als bezoeker wordt je aangesproken op je nieuwsgierigheid om eens een kijkje te nemen bij de nieuwe buren. Kijken we niet allemaal tijdens de avondwandeling graag bij elkaar naar binnen?

Hier krijg je de gelegenheid hun verhaal te horen, hun woonplek te zien en hun idealen over de eigen woonplek te ervaren. Normaal, abnormaal, bizar krijgen misschien wel een andere betekenis. Hoe normaal wonen we zelf eigenlijk? Ergens is er een relatie tussen iemands geestesgesteldheid en de manier waarop iemand woont. Het interieur als spiegel van de geest is dan ook het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Een van de deelnemers is Anton Kühr, bewoner van de Skaeve Huse van HVO-Querido.

Kijk hier voor de tentoonstelling op de website van Het Dolhuys.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.