Verhalen

Mensen blij maken, een kleine moeite

22 juni, 2021

Dankzij een bijdrage van Kinderhulp kan het gezin van Jacob en Liz binnenkort een bakfiets kopen om hun kinderen naar school te brengen en meer. Gezinsbegeleider Nassira legt uit dat de aanvraag een fluitje van een cent is.

Het gezin woont in gebouw De Finish op het Zeeburgereiland en wordt begeleid door Nassira Aamri van het Ambulant Team Gezinnen van HVO-Querido.
Jacob komt van oorsprong uit de Dominicaanse Republiek, zijn vrouw Liz komt uit Peru. Ze wonen al vele jaren in Nederland. Jacob werkte lang in de horeca en was vlak voor de coronacrisis een eigen schoonmaakbedrijfje begonnen. Hij raakte in financiële moeilijkheden en kon de huur niet meer betalen. Het gezin ging elders in onderhuur wonen, maar kwam op die manier in de problemen met de belastingdienst. ‘Zij dachten dat ik de partner was van die mevrouw, maar wij woonden daar alleen maar,’ verzucht Jacob. Ten einde raad klopte hij om hulp aan bij de GGD en die verwees hem naar HVO-Querido.

Toekomst

‘En nu wonen wij hier,’ vertelt Jacob. ‘Het is hier heel leuk en rustig, een mooi huis, alles nieuw.’ Zijn vrouw Liz is vooral blij met de rust in de buurt. Ook zijn dochter Ratshell van 6 en zijn zoontje Tyreze van 4 zijn heel tevreden met hun nieuwe huis. Ratshell is net jarig geweest en in de woonkamer lijkt nog een roze Barbie-wolk te hangen. Ze is een beetje verlegen, maar verklapt na enig aandringen schoorvoetend dat ze later dokter wordt. Jacob hoopt binnenkort zijn schoonmaakbedrijf opnieuw van de grond te krijgen.
De enige school op het Zeeburgereiland is vol en de kinderen gaan daarom naar school op het naastgelegen IJburg. Om daar snel en makkelijk te kunnen komen wil het gezin graag heel praktisch een nieuwe eenvoudige bakfiets kopen.

Ratshell, Liz en Jacob

Zelf doen

‘Bij de begeleiding gaat het over van alles,’ aldus Nassira, ‘over hoe het met ze gaat, persoonlijk, in het gezin en in de buurt. Over waar ze mee bezig zijn en wat ze bezighoudt. Heel praktisch gesproken help ik ze bijvoorbeeld met brieven van instanties. Wat wordt er van ze gevraagd? Hoe zullen we daarop antwoorden? Ik neem zeker niet alles uit handen, ze moeten het zelf leren. Dus dan vraag ik Jacob bijvoorbeeld om een brief in het Spaans te schrijven en dan halen we die samen door de vertaal-app.

Simpel

Hun oude bakfiets is stuk, en ik heb geïnformeerd: repareren kost meer dan een nieuwe. Dus toen heb ik contact opgenomen met onze fondsenwerver, Sanne van der Leij, en zij heeft mij een aanvraagformulier opgestuurd. Dat heb ik ingevuld, dat is heel simpel, en opgestuurd en ik kreeg heel snel antwoord: goedgekeurd! Het enige jammere was dat het fonds in eerste instantie 500 euro had toegezegd, maar dat bleek later 250 te zijn. Maar goed, alle beetjes helpen. Ze sparen nu zelf verder.

Toegewezen

Je moet bij de aanvraag iets zeggen over de financiële situatie van het gezin in kwestie en of je eventueel ook andere fondsen hebt aangeschreven, meer niet.
Toevallig heb ik in korte tijd drie aanvragen gedaan voor gezinnen die ik begeleid, en die aanvragen zijn alle drie toegewezen. Hoe makkelijk is het om het mensen naar de zin te maken? Als begeleider heb je het zo voor elkaar en de gezinnen, die het nooit breed hebben, worden er blij van.’

Deel dit verhaal:

Gezin Jacob Liz

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.