Nieuws

Meer wezenlijk dan geld

17 augustus, 2020

Julien Linger is niet alleen werkzaam bij PricewaterhouseCoopers (PwC) Amsterdam, een groot internationaal accountants- en adviesbureau, maar sinds eind 2018 ook lid van de Raad van Toezicht van HVO-Querido. Hoog tijd voor een kennismaking.

Julien Linger (1981) is geboren en getogen in Amsterdam. ‘Mijn ouders zijn vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland verhuisd. Wij woonden in Oud-West, in De Baarsjes. Samen met mijn zus en mijn twee broers ben ik door mijn moeder opgevoed. Een trotse Surinaamse dame die schijnbaar zonder moeite ons hele gezin draaiend hield en ervoor zorgde dat het ons aan niets ontbrak.

Nieuwsgierig

Als kind wilde ik trambestuurder worden, dat leek me zo leuk om te doen. Nog steeds eigenlijk. Maar na het atheneum ben ik naar de VU gegaan en heb financiële bedrijfskunde gestudeerd. Ik heb getwijfeld of ik niet iets medisch zou kiezen, maar dat staat nu op mijn bucket list. Medische biologie, gentechnologie, zoiets ga ik nog eens studeren. Dat lijkt me heel interessant, de bouwstenen van het leven. Ik wil graag snappen hoe dingen in elkaar zitten en werken, ik ben vrij nieuwsgierig.

Advies

Ik ben begonnen als bankier bij een zakenbank. Dan gaat het over fusies en overnames. Heel interessant werk. Nu werk ik als consultant bij PwC. De meeste mensen kennen het bedrijf van tax en accountancy, maar consultancy is ook een belangrijke tak.
Ik adviseer klanten uit de financiële sector over risicomanagement. Leuk werk. Niet alleen inhoudelijk, maar het is ook boeiend om al die verschillende mensen en organisaties te leren kennen. Hun cultuur, hoe ze met elkaar omgaan.

Julien Linger

Julien Linger

Voor Amsterdammers

Iemand wees mij op de openstaande functie van lid van de Raad van Toezicht bij HVO-Querido. Misschien is dat wel iets voor jou? Ja, het is zeker iets voor mij om als Amsterdammer een bijdrage te leveren aan de mensen van deze geweldige stad die ondersteuning nodig hebben. Toen ik opgroeide was De Baarsjes nog een echte volksbuurt met rauwe randjes. Ik weet mede daardoor dat niet iedereen het even goed en makkelijk heeft.
Van de vergaderingen van de Raad van Toezicht krijg ik altijd veel energie, dat is voor mij een goede indicator. Ik heb het echt naar mijn zin in deze rol.
Met Jan Willem Grandia vorm ik de auditcommissie financiën binnen de raad. Samen proberen we er wat meer scherpte in te krijgen. Niet als doel op zich, maar om de organisatie vooruit te helpen.

Zinvol

Op mijn werk krijg ik meestal enthousiaste reacties op mijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht. Ik denk dat mensen van mijn generatie, en zeker de nog wat jongeren, zijn gaan beseffen dat het materiële niet het grootste goed is. Mensen willen iets doen dat zin heeft, dat is meer wezenlijk dan geld. Is het zinvol wat ik doe? Werk ik bij een organisatie die iets bijdraagt? Dat is veel belangrijker dan een mooie auto van de zaak. Werk is meer dan salaris, het is ook zingeving.

Warm

Volgens mij is HVO-Querido een hele warme organisatie, zo ervaar ik het althans, waar mensen bijna op een familiaire basis met elkaar omgaan en werken. Dat zorgt soms voor een blinde vlek. Wat mij betreft zouden sommige dingen wel wat zakelijker kunnen, zonder de warme cultuur overboord te gooien.
De positie van HVO-Querido is paradoxaal. Het streven van de organisatie zou eigenlijk moeten zijn om zichzelf grotendeels overbodig te maken. Als de samenleving ooit zodanig is ingericht dat iedereen goed kan wonen en daarbij de nodige ondersteuning krijgt, is een klein vangnet genoeg. Tot die tijd moeten wij ervoor zorgen dat mensen bij ons de best mogelijke zorg krijgen.

Potentieel

Het lijkt mij goed om meer succesverhalen van klanten te delen. Verhalen van mensen die er weer bovenop zijn gekomen met behulp van HVO-Querido. Zij zouden als ambassadeurs van de organisatie kunnen optreden. Op die manier laat je zien wat een geweldig potentieel er zit in ieder mens. Sommige mensen hebben daar gewoon wat hulp bij nodig.’

Deel dit bericht:

Julien Linger

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.