Verhalen

Mannen-afdeeling

15 mei, 2018

Op Hemelvaartsdag 2018 heeft restauratieschilder Saskia van der Poel de geveltekst boven de poort van Weesperzijde 110 opnieuw aangebracht. Net als vroeger staat er nu weer: Hulp voor Onbehuisden Mannen-afdeeling.

Hulp voor Onbehuisden, de voorloper van HVO-Querido, betrekt dit pand aan de Weesperzijde in 1931, omdat de oorspronkelijke behuizing van de organisatie, het oude Buitengasthuis, een voormalig pesthuis uit de 17e eeuw aan de Tweede Constantijn Huygensstraat, wordt gesloopt vanwege de uitbreiding van het Wilhelmina Gasthuis.
Hierdoor waaiert de clientèle van HvO, die tot dan toen grotendeels bij elkaar woont in het oude Buitengasthuis, uiteen over de stad. Want er kan nergens een pand worden gevonden om een kleine 800 mensen te herbergen. De mannen verhuizen naar een voormalige bierbrouwerij aan de Weesperzijde.

Weesperzijde 110 in 1934 en 2018

Tijdelijk?

Na aankoop door de gemeente Amsterdam en verbouwing door Publieke Werken, wat samen ƒ243.000 kost, neemt HvO het pand in 1931 in gebruik. Eerst is het alleen een internaat waar mannen langere tijd verblijven, vanaf 1936 komt er aan de voorkant ook het zogeheten nachtasyl bij, kortdurende nachtopvang, uiteraard ook voor mannen.
De vestiging van Hulp voor Onbehuisden aan de Weesperzijde is van gemeentewege bedoeld als een tijdelijke oplossing, maar we blijven er tot maar liefst 1983. In dat jaar verhuizen het internaat en het passantenverblijf naar de Veste aan de Poeldijkstraat.
Het voorste deel van het pand blijft als Poortgebouw voor jongeren zelfs nog langer bij HvO in bedrijf, namelijk van 1984 tot de fusie van de residentiële jeugdtak van HvO met Amstelstad in 1994.

WHGA

Dit restauratie van dit opschrift was een lang gekoesterde wens van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) en is mogelijk gemaakt door een subsidie van Stadsdeel Oost.

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.