Verhalen

‘Mag ik de sleutel ik kan niet wachten’

16 mei, 2019

Op donderdag 16 mei is het feest bij Samen Sterk Wonen in Amsterdam-West. Zestien jongvolwassenen ondertekenen het onderhuurcontract en ontvangen de huissleutels van hun appartement aan de Borgerstraat in de Kinkerbuurt. Hiermee is de eerste van de twee experimentele woongemeenschappen een feit. De tweede woongemeenschap voor volwassenen komt in Amsterdam-Oost, in de Molukkenstraat (oplevering oktober 2019).

Samen Sterk Wonen is een inn​ovatief en experimenteel project, opgezet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De jonge deelnemers wonen als betrokken buren naast en met elkaar in een woongemeenschap. Bijzonder is dat in het complex ook mensen zonder zorgvraag wonen die geen relatie hebben met HVO-Querido. Een groep naasten is actief betrokken. Waar nodig kunnen zij en de deelnemers een beroep doen op begeleiders van HVO-Querido. Bewoners en naasten hebben zoveel mogelijk eigen regie in meedenken, meebeslissen en meedoen over de zorg, samenleefafspraken, het budget en contact met buren en buurt.

Samen Sterk Wonen West

‘Dit is onze buurman, mag hij ook wat drinken?’

Naasten regelden met elkaar het feestje: slingers, tafeltjes met kleedjes, taarten, drinken stonden klaar. Ze hadden de buren laten weten dat er een feestje was, met de boodschap dat bewoners en naasten binnenkort een kennismaking gaan organiseren voor alle buren in het pand. ‘Wat ik het meest waardevol vind aan dit project is het contact met lotgenoten. Voor de jongeren die hun leven weer helemaal moeten opbouwen. En voor de ouders die zoveel hebben meegemaakt en elkaar begrijpen en kunnen ondersteunen,’ aldus een naaste van een van de deelnemers.

Nieuwe collega’s

Vorige week zijn ook drie van de vier begeleiders van het team Samen Sterk Wonen West gestart, en de eerste kennismakingsgesprekken met bewoners en naasten zijn gepland. Hierbij richten zij zich op triadisch werken, het begeleiden van bewoner en naasten. Kim Oostveen en Elize van der Meulen zijn de trekkers vanuit HVO-Querido.

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.