Nieuws

Maatschappelijke winst

17 oktober, 2023

Kaspar Visser woont bij HVO-Querido en werkt bij CRE8, een sociale firma die Amsterdamse jongeren leer-werktrajecten biedt. Hij kan zich daar creatief uitleven en groeien.

Wat levert het op? Dat is al lang niet meer alleen een economische vraag. Financiers willen in toenemende mate weten wat de maatschappelijke impact van hun investering is. Social return on investment, kortweg social return, is een manier om het rendement van maatschappelijke investeringen te meten.

Als sociale organisatie maakt HVO-Querido zich natuurlijk hard voor social return. Een flink aantal cliënten van HVO-Querido vindt immers bij sociale firma’s dagbesteding, een werkervaringsplaats of een betaalde baan.
Social return is bovendien een eis vanuit de gemeenten waarvoor wij werken. Dat betekent dat we zoveel mogelijk inkopen bij sociale ondernemingen. En dat vragen we ook van onze leveranciers.

Sociale bedrijven

Een van die sociale bedrijven is CRE8 en een van de mensen die daar werken is Kaspar.
Kaspar Visser (1996) woont bij Samen Sterk Wonen West van HVO-Querido en dat bevalt hem goed. Niet in de laatste plaats omdat hij daar vlakbij is opgegroeid en de buurt dus al goed kent. Kaspar werkt inmiddels drie jaar bij CRE8, een sociale firma aan de Kabelweg die Amsterdamse jongeren leer-werktrajecten biedt. CRE8 maakt daarbij gebruik van moderne digitale productietechnieken als 3D-printen en lasers om te snijden en graveren.

Kaspar in de werkplaats van CRE8

Kaspar in de werkplaats van CRE8

Creatief

‘Op creatief gebied kan ik me hier echt uitleven,’ vertelt Kaspar. ‘Je leert bijvoorbeeld omgaan met programma’s van Adobe zoals Illustrator en daar krijg je ook certificaten voor. Zo kun je bewijzen dat je het beheerst. Je leert ook werken met allerlei apparatuur. Ik ben niet super creatief als in kunstzinnig, maar best wel goed in het bedenken van oplossingen voor problemen.
Twee dagen per week werk ik hier ’s middags. Vanwege mijn medicatie is vroeg opstaan lastig, maar ik begin steeds iets eerder. Zo werk ik aan mijn ritme.
Eerder deed ik dagbesteding bij een project dat oude reddingssloepen ombouwde. Drie jaar zat ik op het HMC, het hout- en meubileringscollege, maar dat heb ik niet afgemaakt. Daar lag toch niet echt mijn passie.’

Vakmanschap

Rik van Kroonenburg is jobcoach bij CRE8. Hij studeerde werktuigbouwkunde en werkte eerder bij een machinebouwbedrijf. ‘Ik reisde over de hele wereld om mensen te helpen bij het veiliger maken van machines. Dat was leuk, maar daarna zat ik weer op kantoor en miste ik het contact met mensen. Daarom heb ik de switch gemaakt naar CRE8. Mensen helpen, kennis overdragen. Ik zie mensen graag groeien en ik heb veel geduld.
Bij CRE8 vind ik de combinatie van sociale aspecten en het maken. De maakindustrie is vrijwel verdwenen uit de stad en daarmee ook veel skills. Dat vakmanschap brengen wij op een moderne manier weer een beetje terug. Wij leren onze deelnemers, die we makers noemen, wat er allemaal komt kijken bij het maken van een product.
Bij CRE8 kun je in een veilige omgeving ontdekken wat je aankan en wat je leuk vindt. En ook wat je echt wilt en wat je daarvoor wilt leren.’

Kaspar en Rik, respectievelijk maker en jobcoach bij CRE8

Kaspar en Rik, respectievelijk maker en jobcoach bij CRE8

Fijne sfeer

‘Vooral de sfeer bij CRE8 vind ik fijn,’ aldus Kaspar. ‘Ik voel me hier altijd prettig. Het is een plek waar je binnen je eigen mogelijkheden in alle vrijheid en veiligheid kunt groeien naar iets beters. Het is goed dat deze mogelijkheid er is en ik ben dankbaar voor wat ze mij bieden. Je hoeft je hier nooit te vervelen. Ik heb al veel geleerd. Iedereen die ook wil groeien, kan ik het van harte aanraden.
Ooit was het mijn droom om archeoloog te worden. Die droom heb ik niet opgegeven, dat blijft een stip op de horizon. Veldwerk doen in Mesopotamië lijkt me fantastisch. Ik wil ooit nog geschiedenis studeren. Vooral krijgsgeschiedenis heeft mijn belangstelling. Daarom ben ik ook zo blij dat ik een dag per week als vrijwilliger bij het Verzetsmuseum in Amsterdam werk. Dat sluit echt aan bij mijn passie. Weliswaar werk ik daar nu nog bij de technische dienst, maar toch.’

Serieus

‘Er is bij ons altijd plaats voor nieuwe makers. Je moet geen aso zijn, maar verder is iedereen welkom. Je hoeft niet een bepaald type te zijn. Wij bieden veel structuur en duidelijkheid. Over het algemeen trekken we nu wat meer introverte en creatieve mensen aan, maar dat zijn geen voorwaarden. Het is wel een serieuze dagbesteding, het is niet vrijblijvend.
Wij doen het hele proces van het maken. Van het ontwerp tot de postbode het komt halen en alles wat daartussen ligt.’

Lokaal

‘CRE8 is een erkende sociale firma,’ legt Rik uit. ‘Als je iets bij ons bestelt, weet je zeker dat je daarmee investeert in mensen uit jouw lokale omgeving. Bedrijven en organisaties kunnen hun social return verplichting bij ons afschrijven. Wij zijn flexibel en kunnen bijna alles maken. We hebben een webshop vol creatieve cadeaus voor jong en oud en relatiegeschenken, maar we leveren in overleg ook uniek maatwerk.’

Groeien

‘Een leer-werktraject bij CRE8 is tijdelijk, maar ook daar zijn we flexibel in,’ zegt Rik. ‘Mensen zijn van harte welkom bij ons zolang ze nog stappen maken en groeien. Wij bieden jobcoaching aan omdat we onze makers willen helpen met een duurzame stap richting werk, wat daarbij een pluspunt is, is dat we de makers al goed kennen. Met Kaspar gaan we op zoek naar een beschutte werkplek.’
‘Mijn doel is brood op de plank en zoveel mogelijk financieel onafhankelijk zijn,’ aldus Kaspar. ‘Ik wil gewoon groeien.’

Bij CRE8 werken momenteel 18 mensen. Nieuwe makers zijn van harte welkom. Meer weten? Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met Rik van Kroonenburg.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.