Deze opvang is voor ongedocumenteerden. Dit zijn migranten die in Nederland een (deel van een) asielprocedure hebben doorlopen of zich daar in bevinden, maar (nog) geen verblijfsvergunning hebben ontvangen. Zij hebben geen rechtmatig verblijf in Nederland, maar vertrekken om uiteenlopende redenen ook niet naar een ander land. Sommigen zijn al jaren in Nederland, anderen zijn recent aangekomen. Zij melden zich eerst bij het Vreemdelingenloket aan de Houtmankade, dat namens de gemeente bepaalt wie er voor een plaats in de opvang in aanmerking komt. Op deze locatie verblijven zelfredzame ongedocumenteerden.
Marnixstraat
Opvang Marnixstraat, gevelsteen
De Opvang Marnixstraat van HVO-Querido biedt plaats aan 46 ongedocumenteerde volwassen mannen met een diverse achtergrond. Hun leeftijd ligt tussen de 20 en 65 jaar. Ze komen vooral uit Afrikaanse landen zoals Eritrea, Nigeria en Soedan. Een kleinere groep komt uit Azië (Iran, Irak, Afghanistan en China). De bewoners wonen in drie woongroepen en zorgen zelf voor hun boodschappen en maaltijden. Overdag kunnen ze deelnemen aan activiteiten in de stad en gaan ze naar afspraken om te werken aan een oplossing voor hun situatie.
Begeleiding
Met de ongedocumenteerde wordt een persoonlijk perspectiefplan opgesteld. Werken aan perspectief is een voorwaarde voor continuering van verblijf in de 24-uursopvang. Perspectief kan legaal verblijf zijn, terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie naar een derde land. Het casemanagement en juridische of terugkeerbegeleiding worden door andere partijen dan HVO-Querido verzorgd.
Zie ook de website van de gemeente Amsterdam.
Opvang Marnixstraat, trapportaal
Voormalige school
Het pand ligt aan het begin van de Marnixstraat, net over de Bullebakbrug. Het is in 1883 gebouwd als openbare lagere school der derde klasse voor jongens, de Marnixschool. De buitenkant, de indeling, de gangen en de trappen, alles in het gebouw herinnert daar aan. In de hal is nog altijd een gevelsteen met Marnix van St. Aldegonde te zien. Tot 1964 fungeert het pand als lagere school. Daarna doet het geruime tijd dienst als vakschool voor hofmeesters op schepen. Weer later is er tot 2014 een winkel in kampeer- en buitensportartikelen gevestigd. En vanaf december 2021 is het dus een opvang. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.