De Rijswijk

Adres:
Poeldijkstraat 10, 1059 VM Amsterdam, Nederland
T: (020) 512 77 00

In Amsterdam-West staat De Rijswijk, een RIBW en 24-uursvoorziening voor huisvesting en begeleiding van langdurig zorgafhankelijke psychiatrische cliënten. De Rijswijk biedt huisvesting en begeleiding aan 72 cliënten.

In De Rijswijk bieden we de bewoners een veilige woonomgeving. De cliënten beschikken over een eigen kamer met eigen douche en wc. Er wonen 7 tot 9 cliënten per etage (kleinschalig wonen) en elke etage heeft een gezamenlijke huiskamer met keuken. De begeleiding verzorgt drie maal per dag de maaltijd voor de bewoners. Verder zijn er 16 cliënten gehuisvest in zogenaamde wuifwoningen, grotere eenpersoonappartementen met een aparte slaapkamer, waarvoor ook meer zelfstandigheid is vereist.

Evenwicht

Het psychisch en sociaal evenwicht van de cliënt willen wij hier niet alleen handhaven, maar vooral ook bevorderen. We streven naar een zo gewoon mogelijke woonomgeving waarin mensen zich veilig en thuis voelen. Er wordt planmatig gewerkt vanuit de strength based methodiek.

De doelgroep bestaat uit mensen met chronisch psychiatrische problemen die in aanmerking komen voor huisvesting, vaardigheidstraining, ondersteunende begeleiding, psychiatrische behandeling en dagbesteding. Zij hebben een AWBZ-indicatie voor verblijf gecombineerd met begeleiding en behandeling. De begeleiding is overdag en ‘s avonds aanwezig, ‘s nachts is er een nachtwaker.

Deze cliënten hebben een gestabiliseerd psychiatrisch toestandsbeeld. Vaak zijn er ernstige beperkingen door langdurige psychiatrische problematiek of is er sprake van een lichte verstandelijke beperking . Veel cliënten zijn tevens bekend met gebruik van alcohol en/of drugs.
Het APZ biedt psychiatrische behandeling, HVO-Querido zorgt voor begeleiding, training en dagbesteding.

Contactpersoon

teammanager
Koen Hendriks