Verhalen

Levens veranderen door sport

23 maart, 2017

Bewoners en begeleiders van de afdeling Beschermd wonen Diemen van HVO-Querido beleefden deze week een sportieve middag met internationale hoofden en directeuren van Adidas.

De Europese hoofden van Adidas komen elke paar maanden in een ander land bijeen om te confereren over serieuze zaken als strategie, marketing en sales. Tegelijkertijd willen ze hun visie, change lives through sport, zo direct en onopgesmukt mogelijk in de praktijk brengen. Daarom wordt er in de omgeving van de businessmeeting telkens een sportieve ontmoeting georganiseerd met lokale sporters.

Diemen en Adidas als één team

Diemen en Adidas als één team

We breathe sport

‘We are a sports company,’ aldus een van de deelnemers van Adidas, ‘we live sport, we breathe sport, it’s our DNA.’ Het bedrijf kiest daarbij bewust voor gewone, niet bekende teams van amateurs. Een ‘reality check,’ noemt een andere directeur deze benadering, ‘back tot basics.’ Deze keer werd het zaalvoetbal en waren de cliënten van de afdeling BW Diemen van HVO-Querido aan de beurt.

Diemen en Adidas voetballen samen

Diemen en Adidas voetballen samen

Gemengde teams

In de sporthal in Diemen was op 21 maart niemand te vinden zonder de welbekende drie strepen. Adidas had iedereen van tevoren voorzien van hetzelfde nieuwe tenue in zijn of haar eigen maat, zowel de eigen mensen als onze bewoners. Schoenen, sokken, scheenbeschermers, broek en shirt mochten de bewoners houden en ze kregen er ook nog een trainingspak bij.
Het was nadrukkelijk geen wedstrijd Adidas versus Diemen. Het ging om de sportiviteit en de ontmoeting dus werden er gemengde teams samengesteld. Al snel bleek wat iedereen weet, binnen de lijnen van het veld vallen niet sportieve verschillen al snel weg. Of je nu managing director bent of beschermd woont. Er bestaat immers geen board room redding, noch een bipolaire breedtepass. In het veld speelt achtergrond geen rol, je hebt alleen goede en betere spelers.

Adidas en BW Diemen

Adidas en BW Diemen

Fair play

Dat nam overigens niet weg dat het er al snel behoorlijk fanatiek aan toeging. Alle teams speelden om te winnen. De directeuren van Adidas toonden zich onder de indruk van het respect en de fair play van onze bewoners. Scheidsrechter Geertjan Nijenhuis hoefde nauwelijks in te grijpen.
Na afloop was er voor iedereen in het naastgelegen café een hapje en een drankje. De mensen van Adidas kregen ter herinnering geen vaantje, maar een kaart gemaakt door Nick Scholz, bewoner van BW Diemen, met daarop een toepasselijke sportquote van hem: ‘Sports somehow give me acces to energy that’s hard for me to reach.’

Gezonde leefstijl

De sportieve ontmoeting is vanuit HVO-Querido georganiseerd door Caroline van Wingaarden, niet toevallig onze projectleider Gezonde Leefstijl, het project dat werk maakt van het stimuleren van een gezonde leefstijl onder cliënten. BW Diemen is een van de locaties die meedoet aan de pilot project Gezond & Fit. ‘De relatie met Adidas is nu nog pril,’ aldus Caroline, ‘maar ik hoop dat dit het begin is van iets moois. Ze hebben eerder al twee mooie donaties gedaan.’

Supporters van BW Diemen

Supporters van BW Diemen

Kracht

Door te sporten bouw je kracht, zelfvertrouwen en levenslange vriendschappen op. Het gaat ziekte en depressies tegen. Sporten overstijgt bovendien taal, nationaliteit en afkomst en heeft de kracht om ons te veranderen.
Dat lijkt sterk op de motivatie waarmee wij doorgaans de positieve invloed van sporten en bewegen op het welzijn van onze cliënten benadrukken. Maar het is een vertaling van enkele regels uit de visie van Adidas. Sport is universeel en verbroedert, dat bleek deze week in Diemen eens te meer.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.