Nieuws

Lekker werken is samenwerken

19 november, 2020

Even voorstellen: Willem van der Sluijs, sinds 25 mei in dienst als teammanager van het Bureau Aanmelding en Plaatsing van HVO-Querido.

Willem van der Sluijs (1962) is een echte Amsterdammer, geboren en getogen. Hij kwam ter wereld in Amsterdam Oost, groeide op in Bos en Lommer en woont nog altijd met veel plezier in de stad, aan het Osdorpplein om precies te zijn.
‘Van origine ben ik jurist,’ vertelt Willem. ‘De eerste zes, zeven jaar heb ik in die hoedanigheid bij het GAK gewerkt, maar toen bleek dat ik toch meer van mensen dan van dossiers houd, dus toen ben ik manager geworden. Daarna heb ik bijna 25 jaar in diverse functies bij een grote verzekeraar gewerkt, op het laatst als operationeel manager van een aantal pensioenfondsen. Op een gegeven moment werd ik daar boventallig zoals dat heet, maar ik dacht: ik heb een goed cv, wat kan mij gebeuren. Dat was in 2012. Een vriend, die ik al ken sinds de middelbare school, zei: een nieuwe baan zoeken kan altijd nog, we gaan eerst iets leuks doen, we gaan naar Amerika. Dus wij een Harley gekocht en een heel stuk Route 66 gereden.

Something completely different

Toen ik terug kwam hadden we de financiële crisis. Toen ben ik even iets heel anders gaan doen, and now for something completely different, en heb ik in Almere een trampolinecentrum opgezet. En daarna nog eentje in Rotterdam. Dat opzetten is leuk, maar als het eenmaal staat is dat toch een beetje saai. Ik wilde graag terug naar een dienstverlenende organisatie, een club die iets wil betekenen voor kwetsbare mensen. Dus toen ik de vacature zag waarin HVO-Querido een teammanager zocht voor het Bureau Aanmelding & Plaatsing wist ik: dit is ‘m. Ik heb weliswaar geen ervaring in de zorg, maar wel affiniteit, dus ik heb mijn kans gewaagd en met resultaat.

Bevlogen

Ik had vroeger wel eens gehoord van Hulp voor Onbehuisden, toch een begrip in Amsterdam. Mijn eerste indrukken zijn goed. Het is hartstikke leuk, een leuke organisatie met hele bevlogen mensen. Ik zal een voorbeeld geven. Als er bij mijn vorige werkgevers wel eens iets fout ging, dan werd niemand daar echt warm of koud van, dat loste we dan maandag wel op. Maar als er nu iets verkeerd dreigt te lopen, dan bellen mijn medewerkers mij ’s avonds of in het weekend om te kijken of we toch niets iets kunnen regelen voor die klant. Dat zit hier blijkbaar in het DNA, zo’n instelling spreekt mij wel aan.

Houtje-touwtje

Het gaat nog niet allemaal fantastisch, er zijn ook genoeg verbeterpunten. Er zijn ook nog zaken op een houtje-touwtje manier geregeld, met niet meer dan een Excel-sheetje hier en daar. Sommige dingen kunnen wel wat degelijker en transparanter en dus uiteindelijk makkelijker. Ik weet niet of ik het allemaal voor elkaar krijg, maar ik wil me er wel hard voor maken.
Lekker werken is voor mij samenwerken. Goed contact hebben met mensen, in overleg een kant opgaan en samen resultaten boeken. Samenwerken is niet alleen een keuze, het is ook puur noodzakelijk in een organisatie als de onze.

Weten voor wie je het doet

Als het aan mij ligt, blijf ik graag nog even, ik heb wel bewezen over voldoende zitvlees te beschikken. Het is belangrijk dat je je kunt identificeren met je organisatie waar je werkt. Ik heb weliswaar niet of nauwelijks rechtstreeks contact met cliënten, maar je weet wel waar je het voor doet als je hier werkt. Kwetsbare mensen weer op de rails krijgen, daar kan niemand tegen zijn.

Als Bureau Aanmelding en Plaatsing zijn wij een beetje de Haarlemmerolie van de organisatie. Wij regisseren de soepele in-, door- en uitstroom van cliënten aan de hand van objectieve maatstaven. Wij zien bijvoorbeeld toe op de uniformiteit van de processen en wij zorgen ervoor dat de juiste gegevens naar de gemeente gaan. We doen een check op de volledigheid en op het naleven van de regelen der kunst.
Het proces soepel laten verlopen kan nog beter als we betere applicaties zouden hebben, dat wordt met de komst van Wocas gelukkig deels ingelost.
Een deel van onze taak is ons werk uitleggen. Collega’s vertellen en toelichten waarom we doen wat we doen. Als mensen dat begrijpen, ontstaat wederzijds begrip. Ik ben niet van polariseren, maar van het harmoniemodel, elkaar opzoeken en begrip kweken.

Schwung

Ik ben niet alleen teammanager van Bureau Aanmelding en Plaatsing, dat zijn dertien mensen, maar ook van twee teams van de Centrale Toegang: beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Die twintig medewerkers zijn gedetacheerd, voor hen ben ik alleen HR-verantwoordelijk.
In deze functie ben ik de opvolger van Paul Toby. Het zijn goedlopende teams, iedereen is on speaking terms, mensen kunnen elkaar goed vinden.
Het is best gek om hier te beginnen in coronatijd. Inmiddels heb ik natuurlijk wel iedereen één op één uitgebreid gesproken, maar het liefst zou ik vaak met het hele team om de tafel willen zitten, af en toe samen een borrel drinken, dat soort dingen. Bijeenkomsten via MS Teams zijn toch van een andere orde dan gezellig op elkaars lip zitten. Je mist een beetje de schwung op aftstand. Maar ja.’

Deel dit bericht:

Willem van der sluijs

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.