Nieuws

Lekker vrij in de Skaeve Huse

Tags: innovatie
17 april, 2009

De Skaeve Huse in het westelijk havengebied van Amsterdam zijn een kleinschalig woonproject naar Deens model. Skaeve Huse betekent letterlijk scheve huizen, voor mensen die in een gewone buurt extreme overlast veroorzaken.

Anton Kühr (Amsterdam, 1948) is een van de vijf bewoners. Tot zijn veertiende jaar wilde hij graag naar de balletschool, daarna ambieerde hij een carrière in de mode en ging naar de Charles Montagne academie. Van oktober 2008 tot mei 2009 was hij een van de vier deelnemers aan de tentoonstelling Mijn huis zit in mijn hoofd in museum Het Dolhuys in Haarlem.

Anton voor zijn huisje, foto Jildiz Kaptein

Anton Kühr: ‘Ik ben ook nog op De Rotterdamse Snijschool geweest, daar leer je de grondbeginselen van het maatwerk. Toen heb ik bij verschillende hoedenontwerpers gewerkt, zoals Co Hovingh en Peter Voorn, en later bij modeontwerper Peter Rozemeijer, die had toen veel succes in Amsterdam. Nu werk ik in een modewinkeltje hier vlakbij, in de Spaarndammerstraat. Tja, wat moet ik ervan zeggen? Er wordt veel in elkaar gestikt, laten we het daar maar op houden.
Ik vind de Skaeve Huse een heel leuk project, je bent lekker vrij. Het zou alleen wat groter moeten zijn. Dan kan ik mijn creativiteit beter kwijt. Daar ging die tentoonstelling ook over. Hoe je zou willen wonen. Wat voor meubels je zou willen. Ik verzamel kunst en curiosa, dus ik heb veel ruimte nodig. Sinds ik hier woon ben ik dat benauwde kwijt en ben ik toch wel een ander mens geworden. De buurt heeft helemaal geen last van ons. En weet je, sommige jongens hier zijn netter dan de hele buurt samen.’

Zie hierover ook Zorg + Welzijn van juni 2008.

(jaarverslag HVO-Querido 2008)

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.