Verhalen

Laat de natuur zijn werk doen

20 juni, 2017

Deze zomer gaat er weer een groep cliënten van HVO-Querido bergwandelen. We lopen begin juli een tocht van drie dagen door het Karwendelgebergte in de Duitse Alpen. Voorgaande jaren waren de deelnemers louter cliënten en begeleiders van het Martien Schaaperhuis, dit jaar gaan er ook cliënten mee van het Ambulant team Marnixkade.
Een artikel van Maarten Vermaas – Wanneer je samen de bergen in wilt trekken, is een goede voorbereiding gewenst. Samen trainen we om onze basisconditie te versterken en om de gloednieuwe bergschoenen in te lopen. Het bedrijf Elsevier heeft dit jaar de kosten voor de berguitrusting betaald voor de deelnemers. Geweldig, dat Elsevier op deze wijze cliënten van HVO-Querido ondersteunt.

Bewoners in training voor de bergen

Bushcraft

Op de eerste dag werden we door onze berggids Willem Rietveld getrakteerd op een cursus bushcraft. Willem is een gepensioneerde militair en een specialist op het gebied van bergsport en overlevingstechnieken. Deze zomer zal hij onze groep als vrijwilliger door de bergen leiden. Tijdens deze workshop vertelde hij over omgaan met noodsituaties: hulp inroepen, seinen, maar ook: hoe kom ik aan schoon drinkwater of eten? De groep hing aan zijn lippen. Wist je bijvoorbeeld dat de paardenbloem vol eiwitten zit? Of dat weegbree bloed laat stollen en desinfecterend werkt?
Daarna mochten we zelf aan de slag. Vuurtje stoken in het bos maakte ook een hoop enthousiasme los.

Kilometers maken

Na de workshop werd er uiteraard gewandeld. De tocht liep naar van Santpoort naar het strand en terug, een wandeling van 18 kilometer door Heereduin. Een prachtig duingebied met afwisseling van duin en bos. Tijdens de tocht werd er druk kaart gelezen, naar vogels getuurd door de verrekijker en plezier gemaakt. Waarom doen we dit allemaal? Een van de deelnemers wist het krachtig te benoemen: ‘Ik zit anders de hele tijd naar dat Amsterdam te staren. Dit doet me echt goed!’

Oefenen voor de bergen

Waarom de bergen in?

De natuur geeft een mens rust. Dit is inmiddels door iedereen geaccepteerd. Deze rust levert een positieve bijdrage aan een veranderingsproces. Naast rust zijn er nog zoveel redenen om de natuur in te gaan. Onder meer een scala aan cognitieve en fysiologische voordelen. De bergen geven naast deze genoemde voordelen een extra dimensie aan de beleving. Een tocht door de bergen is een uitdaging van formaat. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen. De deelnemers van vorige edities gaven aan dat het (her)ontdekken van hun doorzettingsvermogen hen zelfvertrouwen heeft gegeven. In een moeilijke periode hebben zij een levenservaring in hun rugzak waar uit zij inspiratie kunnen putten.

Een fitte groep

Op Hemelvaartsdag vond de tweede trainingsdag plaats. Een prachtige wandeling van 16 kilometer over de Posbank, een natuurgebied in de Veluwezoom. Met prachtig weer en een goede sfeer in de groep stapten we over de heidevelden en door de bossen.
Deze dag werd het duidelijk dat alles aanwezig is in deze fitte groep om als team de bergen van de Karwendel te bedwingen.
Er volgt nog een laatste trainingsweekend in Ommen. Daarna gaat het gebeuren en vertrekken we naar de Alpen!

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.