Verhalen

Kinderen en gezinnen als rode draad

Tags: roggeveen
07 januari, 2022

Per 1 oktober 2021 is Anne-Fleur Koning (1983) aan het werk gegaan als teammanager van gezinsopvang De Roggeveen van HVO-Querido. Zij volgt in deze functie Sanne Huisman op die teammanager is geworden van ons Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel. Hoog tijd om even kennis te maken.

‘Ik ben een expatkind, pas op mijn elfde jaar ben ik in Nederland komen wonen,’ vertelt Anne-Fleur. ‘Mijn vader werkte als waterbouwkundig ingenieur aan grote irrigatie- en landbouwprojecten. Ik heb in Bagdad, Bangladesh, Guinee-Bissau, Jemen en Jakarta gewoond. Zo leerde ik al vroeg allerlei verschillende culturen kennen. Toen ik naar de middelbare school ging, vonden mijn ouders het tijd om weer naar Nederland te komen en gingen we in Bussum wonen. Omdat ik gewend was regelmatig van school, land en cultuur te wisselen, maak ik me nieuwe situaties vrij snel eigen. Ik weet me makkelijk aan te passen aan nieuwe omgevingen.

Sociaal

Als kind speelde ik veel buiten en altijd met andere kinderen. Ik ben nogal sociaal en behulpzaam. Na de havo heb ik een tijd als vrijwilliger gewerkt aan verschillende projecten met straatkinderen uit de Braziliaanse favela’s. Daar kreeg ik te maken met psychologen en maatschappelijk werkers. Terug in Nederland ben ik de opleiding MWD (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) gaan doen. Eerst heb ik vijf jaar bij Bureau Jeugdzorg gewerkt, toen nog voluit BJAA, Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam geheten. Mijn kantoor was aan de Overtoom. In die tijd heb ik HVO-Querido leren kennen als een van de organisaties waar ik mee samenwerkte.

Anne-Fleur Koning, teammanager De Roggeveen

Luchtiger

Na vijf mooie en leerzame jaren bij BJAA wilde ik meer ervaring opdoen als manager en in een commerciële omgeving werken. Ik zocht wat blijers en luchtigers. Zo stapte ik van jeugdzorg over naar de kinderopvang.
Ik was nieuwsgierig naar de commerciële wereld en kreeg interesse in het aansturen van een team. Zo kwam ik bij Kindergarden terecht, een landelijke organisatie voor kinderopvang. Ik heb er de Zuidas-vestiging opgezet en negen jaar als (interim)manager gewerkt. In mijn beleving miste ik echter het maatschappelijke element. Dat maakte dat ik wederom op zoek ging.
Het kind en het gezin centraal zetten loopt als een rode draad door mijn professionele, en tegenwoordig ook persoonlijke, leven. Daarbij vind ik het belangrijk om kinderen en het systeem een stevige, stabiele en veilige basis te geven waarmee zij verder kunnen in hun ontwikkeling en leven. Elk kind en mens hoort een gelijke kans te krijgen.

Veel kansen

Zo kwam ik op de website van HVO-Querido, dat flink gegroeid en ontwikkeld blijkt te zijn in tien jaar tijd. Daar zag ik de vacature voor teammanager gezinsopvang en dat sloot zo goed aan op wat ik zocht. De visie, kernwaarden en uitgangspunten van HVO-Querido spraken mij zeer aan. Doordat de nadruk ligt op veerkracht en eigen regie, voelen mensen zich in hun kracht aangesproken en niet uitsluitend benaderd als hulpzoekende. Ik geloof daar erg in. Het leuke was dat ik ongeveer meteen in de jaarlijkse management-tweedaagse stapte. Zo leerde ik in één klap veel mensen kennen en kreeg ik een goed beeld van de organisatie en waar we naartoe willen. HVO-Querido blijkt een heel gemêleerde organisatie waar mensen veel kansen en groeimogelijkheden krijgen. Ik vind het ook fijn dat het een platte organisatie is. Je kunt mensen heel snel bereiken en snel schakelen. Collega’s zijn ook allemaal heel gedreven en behulpzaam. Dat alles maakt dat ik me meteen heel welkom voel.

Trein

Ik merk dat ik op een rijdende trein ben gesprongen. Er gebeurt heel veel, er lopen veel projecten en dat is aan de ene kant fijn, want ik houd van afwisseling in mijn werk. Ik ben een duizendpoot. Maar aan de andere kant doe ik dingen niet graag half. Liever doe ik drie dingen goed dan tien dingen half.
Ik ben net begonnen en ben alle puzzelstukjes aan het leggen voor mezelf. Gelukkig zie ik dingen waar stappen kunnen worden gemaakt, er moeten uitdagingen zijn. De eerste maanden bevestigen voor mij dat ik de juiste keuze heb gemaakt, het is een goede match, ik krijg hier veel energie van, het is precies wat ik zocht.

Toekomst

Mijn eerste indruk van De Roggeveen was: goh, wat een mooi groot pand en wat oud ook. Er moet best het nodige aan worden gedaan. En dat gaan we ook doen. We gaan het zo inrichten dat het voor de gezinnen prettig en veilig voelt. Dat is een basisbehoefte.
Het team is heel enthousiast. Het is een gezellig, gedreven en open team. Vrij jong en gemêleerd en mensen vullen elkaar mooi aan. Iedereen is vol goede wil, er is veel drive om er voor onze bewoners het beste van te maken. Ik vind het heel leuk om samen naar de toekomst te kijken. We gaan er bijvoorbeeld samen voor zorgen dat het kind nog beter in beeld komt. Dat is voor mij persoonlijk altijd een aandachtspunt geweest, dus het is mooi dat het vanuit de organisatie ook een onderwerp is waar de focus ligt.

Open

In het team van De Roggeveen voelde ik me meteen heel welkom. Ik heb tot nu toe alleen maar onwijs leuke gesprekken gehad. Ik voel vooral veel energie en dat het een gedreven team is. Mijn stijl van leiding geven ligt vrij dicht bij die van Sanne, mijn voorganger. Wij zijn allebei open en benaderbaar. Mensen kunnen altijd bij mij aankloppen, de deur staat altijd open.
Met bewoners heb ik vanuit mijn functie minder direct te maken dan mijn teamleden. Ik zeg ze gedag in het gebouw. Ik ken er gaandeweg steeds meer en ik weet wel wat er speelt.

Samenwerken

Elke twee weken overleg ik met mijn collega’s binnen de gezinsopvang, Karin van Leeuwen van het ambulante team en Nicole Karels van de noodopvang. Er is winst te behalen door nog beter samen te werken. Zo moeten we goed kijken of sommige gezinnen vanuit de noodopvang bijvoorbeeld direct door kunnen naar een woning met ambulante begeleiding. Dat scheelt een keer verhuizen, een hoop onrust en weer allemaal nieuwe gezichten voor zo’n gezin. Als dat anders kan, dan help je een gezin daar enorm mee vooruit.

Investeren

Als geld geen rol zou spelen, dan zou ik nog meer investeren in de zorg voor onze kinderen, want zij dragen de lasten. We moeten ouders zo goed begeleiden zodat het kind krijgt wat het nodig heeft. Stap voor stap de juiste zorg inzetten binnen het gezin. Meer mensen aannemen en investeren in je personeel. Zoals meer uren hebben voor de begeleiding en waardoor het gezin minder verschillende gezichten ziet. Effectieve samenwerking met onze ketenpartners en investeren in kennis op het gebied van verslaving, psychiatrie en licht verstandelijke beperkingen. Er is kortom nog genoeg te doen. En mooi om te zien hoe HVO-Querido hier al mee aan de slag is.

Even lachen

Een werkdag is voor mij geslaagd als je met collega’s of ketenpartners een slag hebt gemaakt. Maar daarnaast zijn kleine dingen ook heel belangrijk. Er moet ook iets positiefs zijn, je moet een glimlach op iemands gezicht zien. Ik vind het belangrijk dat je als team naast hard werken, samen doelen behalen en goede zorg verlenen, zo ook even met elkaar kunt lachen en connecten. Het gaat om de balans. Lekker werken en het gevoel dat we met z’n allen iets mooi aan het doen zijn.’

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.