Verhalen

Kijken hoe het wordt

08 december, 2016

De nieuwjaarskaart van HVO-Querido is dit jaar gemaakt door Nick Scholz. Hij woont zelfstandig en wordt daarbij wordt begeleid door de afdeling Beschermd wonen Diemen van HVO-Querido. Daarnaast is Nick een trouwe bezoeker van ons Centrum Robert Koch en neemt hij al jaren namens onze organisatie deel aan tal van sportevenementen.
Een ontmoeting met Nick Scholz is een verademing. In deze tijd waarin iedereen overal een uitgesproken mening over heeft en deze luidkeels ventileert, durft hij hardop te twijfelen, te aarzelen en volmondig toe te geven dat hij iets niet weet of er niets van vindt. Hij is stellig een van de minst stellige persoonlijkheden die je tegen kunt komen. Hij formuleert behoedzaam en zorgvuldig, een van zijn meest gebruikte woorden is ‘misschien.’

Deze tekening van Nick Scholz is de nieuwjaarskaart van HVO-Querido in 2016

Deze tekening van Nick Scholz is de nieuwjaarskaart van HVO-Querido in 2016

Amerika

Nick Scholz (1973) is geboren in Madison, in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten. Zijn moeder is een Amerikaanse, zijn vader is van Duitse origine. Ze wonen en werken in diverse Amerikaanse universiteitssteden voordat ze zich in Amstelveen vestigen.
‘Zelf ben ik een beetje van alles,’ vertelt Nick, ‘ondertussen misschien wel grotendeels Nederlands, maar officieel niet. Ik heb twee paspoorten: Amerikaans en Duits. Ik heb per post gestemd bij de presidentsverkiezing in Amerika, maar mijn steun mocht niet baten, mijn kandidaat heeft niet gewonnen. Direct na de verkiezing was ik verbijsterd, nu is er meer sprake van enige berusting. Je merkt dat Trump nu minder extreme uitspraken doet, de toon is meer verenigend, er is iets meer reconciliation, hoe noem je dat, verzoening.
Mijn broer woont met zijn gezin in Jersey City, New Jersey, vlak naast New York City, zo blijf ik ook een beetje op de hoogte. Eens in de paar jaar komt hij hier of gaan mijn ouders en ik bij hem op bezoek.
Ik zie mezelf voorlopig niet in Amerika wonen. Wat zou mij motiveren? Al mijn contacten zijn al een hele tijd hier.

Tekening van Nick Scholz

Tekening van Nick Scholz

Gewoon wonen

In Diemen woon ik heel prettig, het is hier lekker rustig. Ik ben blij met de begeleiding en ik heb nu zo’n twee jaar een woninkje van mezelf, met het vooruitzicht dat dit, of een andere woning, op mijn eigen naam komt te staan. Ik woon hier helemaal ‘los’, om het zo te zeggen. Mijn vorige huis was veel dichter bij het kantoor van de begeleiding.
Door de week kook ik voor mezelf, in het weekend eet ik meestal bij mijn ouders. Ik kook vrij simpel hoor, gewoon aardappeltjes, pasta of rijst met groente en wat vlees of vis, rauwkost erbij en klaar.

Tekening van Nick Scholz

Tekening van Nick Scholz

Studeren

Overdag doe ik de dingen die iedereen doet. Daarnaast volg ik momenteel de studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit, daar probeer ik iedere dag iets aan te doen. Dat is best een uitdaging. Het is heel breed en boeiend, je hebt vier hoofddisciplines: cultuurgeschiedenis, literatuur, kunstgeschiedenis en filosofie. Je studeert vooral via internet en dor boeken te lezen. Momenteel ben ik hiermee bezig.’ Hij laat een kloek studieboek zien: Veelvormige dynamiek. Europa in het Ancien Regime. 1450-1800, onder redactie van Frijthoff en Wessels.

Tekening van Nick Scholz

Tekening van Nick Scholz

De bard

‘’s Avonds lees ik nu Shakespeare,’ vervolgt Nick. ‘Een beetje hoor, meestal maar één scene tegelijk. Ik ben tussen de boeken opgegroeid, mijn vader was literatuurwetenschapper, mijn moeder literatuurdocent en vertaler. Mijn vader is gepensioneerd, maar schrijft nog steeds, mijn moeder werkt nog. Waarom Shakespeare? Yeah, wow, goeie vraag. Ik weet het niet precies. Misschien uit nieuwsgierigheid, omdat ik zo vaak heb horen roepen dat zijn werk zo’n beetje het mooiste is dat in de Engelse taal is voorgebracht. Ik begon met een paar toneelstukken en ben nieuwsgierig naar meer. Het is best lastig hoor, je moet een beetje wennen aan het taalgebruik. Er zijn grofweg twee manieren: uitvoerig alle verklarende noten en aantekeningen lezen, en dat zijn er heel veel, of gewoon doorlezen. Ik houd meer van dat laatste.

Nick Scholz

Nick Scholz

Verrassing

Tekening van Nick ScholzOp Centrum Robert Koch kom ik regelmatig. Een dag per week ben ik er vrijwilliger achter de receptie, verder sport ik regelmatig en op donderdag teken en schilder ik een beetje.
Die tekening van de nieuwjaarskaart, dat patroon met stippen, is ontstaan omdat ik van iemand een setje kleurstiften cadeau kreeg. Ik had al eerder tekeningen met dergelijke patronen gemaakt, maar dan met grotere vlakken of stippen. Toen dacht ik: wat gebeurt er als ik zoiets met kleine stipjes doe? Er zit een systeem in, de beweging is een spiraalvorm vanuit een middelpunt, de volgorde van de kleur van de stippen herhaalt zich. En dan kijken hoe het wordt. Je begint met een idee, een uitgangspunt, maar hoe het precies wordt, is een beetje een verrassing.

Bewondering

Ik heb grote bewondering voor de oude meesters, of ze nou Hollands, Frans, Duits of wat dan ook zijn. Realistisch op een hele mooie en interessante manier. Er zijn veel dingen die mij aanspreken in verschillende tijden en genres. Laatst ben ik in het Cobra Museum geweest, bij Alechinsky, ook heel sterk. Ik houd van sfeervolle schilderijen.

Vrijheid

Een tijdje heb ik veel landschappen gemaakt, geïnspireerd op een regio waar ik ooit ben geweest. Daar maak ik dan een project van. In de loop der jaren heb ik met zo’n beetje alle materialen gewerkt. Realistisch tekenen of schilderen, vind ik steeds moeilijker. Het is voor mij lastig om heel precies te zijn, zodat het op de werkelijkheid lijkt en ook nog een beetje aardig is. Als ik een portret maak, lijkt het altijd op iemand, maar nooit op degene die ik wil afbeelden. Ik voel me een beetje vastgezet door het realisme. Misschien houd ik wel meer van vrijheid.’

Tekening van Nick Scholz

Tekening van Nick Scholz

Expositie

Status en luxe interesseren hem niet. In zijn sobere woonkamer hangt een wereldkaart in de oppervlaktegetrouwe Peters-projectie, waarop Afrika bijvoorbeeld veel groter is dan op de meeste kaarten en Europa maar een fractie beslaat van wat we gewend zijn te zien. Er hangt geen tekening of schilderij van eigen hand aan de muur. ‘Dat vind ik moeilijk, eigen werk ophangen,’ zegt Nick, ‘dat zou ik dan doen omdat ik het toevallig heb gemaakt? Dat is geen valse bescheidenheid. Begin volgend jaar krijg ik waarschijnlijk een kleine expositie van mijn werk bij Centrum Robert Koch, in januari of zo, en dat vind ik heel leuk. Zo’n nieuwjaarskaart vind ik ook wel een beetje spannend. Want wat zullen al die mensen er van vinden?

Tekening van Nick Scholz

Tekening van Nick Scholz

Wensen

Voor het nieuwe jaar wens ik alle mensen vooruitgang waar ze vooruitgang zouden willen en veel geluk met nieuwe dingen. Voor HVO-Querido wens ik dat meer mensen, net als ik, begeleiding aan huis krijgen en dat tot een succes weten te maken.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.