Nieuws

‘Kijk niet alleen naar anderen, maar ook naar jezelf’

Tags:
12 mei, 2021

Als afsluiting van de ramadan is deze video gemaakt met bestuursvoorzitter Douwe van Riet en persoonlijk begeleider Ilham Ahllache. Douwe is benieuwd hoe Ilham het Suikerfeest viert en wat de lekkernijen zijn die zij heeft meegebracht. Het Suikerfeest valt ook samen met de Dag van de Zorg en daarom is dit een mooie gelegenheid waarin Douwe zijn waardering uitspreekt over alle medewerkers en cliënten.

Kookmutsjes

Zusjes Najat en Nadia Yachou zijn als de Kookmutsjes een ware hit op sociale media. Zij brachten in 2020 ‘Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek’ uit dat het bestverkochte, Nederlandse kookboek van dat jaar was. Najat vertelt waarom het boek zo goed past bij de missie van HVO-Querido:

Wat betekenen ramadan en het Suikerfeest voor collega Rachid?
Rachid Bourziz, persoonlijk begeleider bij HVO-Querido

Rachid Bourziz, persoonlijk begeleider bij HVO-Querido

‘In het begin kijk ik altijd op tegen ramadan. Ben ik wel sterk genoeg? Het vergt iets van je. Maar je weet dat er rust, inkeer en zingeving komt naarmate de maand vordert. Je onderhoudt je gebed. Er komt meer plek voor je geloofsovertuiging. Voor mijzelf is het ook de rust, de pas op de plaats. Even uit de wereld, uit de snelle modus. Dat doet me goed. Dat voel je, je komt weer tot adem. Je geeft tijd aan andere zaken, zoals inademen, kijken, je let beter op je beleefdheidsvormen, je gaat gesprekken aan, let beter op je woorden, je gedrag, je houding. Dat soort zaken wordt beter maar gaandeweg krijg je minder energie. Je reserves raken op. Dan kijk ik naar mezelf. Hoe stabiel ben ik? Wat is mijn balans? Je ontdekt jezelf opnieuw. Elke dag weer. Kwestie van bewust omgaan met je energie.

Ik bied altijd al hulp aan andere mensen, niet alleen tijdens ramadan. Je kijkt niet alleen naar anderen tijdens deze maand, je kijkt ook naar jezelf. Deze maand vraagt om introspectie. Waar sta je in het leven en waar ga je naartoe? Wat zijn je doelen? Vergiffenis vragen als je bepaalde dingen hebt gedaan. Je loopt in feite het hele jaar na en maakt de balans op van een jaar. Wat zijn mijn plus- en minpunten? Dat is het mooie van ramadan. Je gaat naar je vrienden toe en vraagt om vergiffenis. Het zijn wereldse zaken waarvoor je bij God aan kunt kloppen. Je kunt je zonden laten helen. Het is verruiming van de geest.

Ik vier het Suikerfeest door mijn familie, mijn ouders te bezoeken, de eerstegraad zeg maar. Daarna zoveel mogelijk tweede- en derdegraads familie. De insteek is dat je zoveel mogelijk mensen bezoekt tijdens de drie dagen van het Suikerfeest. Vooral ook mensen die niet meer zo mobiel zijn of oud. Dat heet ‘zour’, bezoek. Als je op bezoek gaat bij mensen in het ziekenhuis, neem je een klein aardigheidje mee of een gebakje of iets anders zoets of je stopt ze wat geld toe. ‘Zakaat’ heet dat. Je houdt even een praatje en je gaat weer door naar een ander. Je geeft mensen wat extra aandacht. Je kunt ook aan goede doelen geven, of iets in de collectebussen bij de moskee stoppen. Het gaat er vooral om dat je de armen, gehandicapten en weeskinderen iets toestopt. Kortom, hen wat aandacht geeft.’

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.