Verhalen

Johnny in de Linda

Tags: aak
14 december, 2006

In het decembernummer van Linda, het glossy lifestyle magazine, deze maal ook een serie portretten van cliënten van HVO-Querido. Het gaat om vijf bewoners en een bezoeker van De Aak, onze afdeling in Osdorp. Zonder verder commentaar combineert Linda onder de noemer ‘Geen huis, geen geld, geen liefde’ zes mooie, noire studioportretten van cliënten met hun zeer beknopte, vaak rauwe levensverhaal.

Ter illustratie het verhaal van Johnny Werkendam

Johnny Werkendam (61) Zwerven zit in zijn bloed. Nadat zijn tweede langdurige relatie op de klippen liep, ging hij gokken en drinken. Hij kreeg schulden en werd zijn huis uitgezet. John klopte aan bij een opvangcentrum waar hij tien jaar lang in de winter sliep, de laatste jaren slaapt hij de wintermaanden in de struiken. In de zomer trekt hij door Europa. Hij vind het prima. Met zijn uitkering heeft hij een groter vakantiebudget dan andere mensen die wel vaste lasten hebben. Met tent en kampeerspullen zit hij al voor honderdvijftig euro in Dublin. Hij kampeert in de vrije natuur en doucht op een camping. Het gevoel vrij te zijn bevalt hem beter dan het alternatief: een kamer huren in een slechte wijk en je slechts een halve speklap per dag kunnen veroorloven. Op de campings in Luxemburg, Frankrijk en Spanje waar hij op de fiets of met de bus naar toe gaat, vertelt hij de andere Nederlanders niet dat hij dakloos is. Als hij zegt dat hij twee keer is gescheiden en zich blauw betaalt aan alimentatie, begrijpen mensen het wel dat hij op een oude fiets aankomt.
In Parijs schok John van de clochards, zo wilde hij niet worden. Hij zorgt daarom dat hij er verzorgd uitziet. Zijn baard knipt hij regelmatig bij en hij wast zich dagelijks bij daklozeninstellingen. Hij wil dat mensen denken dat hij een vakantieganger is of een man op weg naar zijn werk. Niemand mag aan hem zien dat hij al veertien jaar geen vaste verblijfplaats heeft.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.