Verhalen

Schilderen voor het goede doel

04 juni, 2020

Jody, een bewoner van ons Hof van Socrates, maakt schilderijen en wil deze graag verkopen. Niet voor zichzelf, maar voor het goede doel. Koop een schilderij van Jody en steun daarmee Kika.

Jody van Golen (1985) woont sinds 2017 in een satellietwoning van het Hof van Socrates, een kleinschalige voorziening voor beschermd wonen van HVO-Querido in Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. Normaal gesproken is hij drie dagen per week druk met zijn werk bij Kwekerij Osdorp, maar deze dagbesteding ligt door de coronamaatregelen tijdelijk stil. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zoals de filosoof ons leert, en zo heeft Jody nu meer tijd voor andere dingen, zoals schilderen.

Jody

Groen

‘Ik ben opgegroeid in verschillende buurten,’ vertelt Jody, ‘allemaal in West, zoals Bos en Lommer en Nieuw Sloten. Tot de vijfde klas heb ik de havo gedaan aan het Calandlyceum, maar ik heb het niet afgemaakt. Het ging gewoon niet precies zo als gepland. Ik wilde graag in de groenvoorziening werken als hovenier. Ik houd van groen. Ik heb een tijdje als boomverzorger gewerkt. Lekker buiten. Als het mooi weer is zeggen mensen altijd iets van: jij hebt toch maar mooi werk, maar in de winter hoor je ze niet.

Leuk

Op de middelbare school heb ik ook tekenen en kunstgeschiedenis gehad, dat vond ik leuke vakken. Met school gingen we ook wel naar musea en zo. Al sinds ik me kan herinneren ben ik aan het tekenen en knutselen. Dat begon op mijn vierde, vijfde en is altijd een hobby van me geweest. Schilderen heb ik mezelf geleerd. Ik ben heel slecht in namen, maar als ik voorbeelden moeten noemen, dan Karel Appel en Picasso.

Kleuren

Als ik begin dan zit er wel al iets in mijn hoofd, een bepaald beeld. Het begint meestal met een vaag idee. Dan ga ik schetsen met potlood of pen, dat gaat vrij snel, en dan begin ik gewoon op het doek. Het ontstaat dan min of meer vanzelf. Op een gegeven moment krijgt het vorm en dan kijk ik waar ik kleur kan toevoegen. Ik houd van kleuren. Vooral van kleuren die goed tegen elkaar afsteken.
Soms gebruik ik ook sjablonen, dat vind ik een grappige techniek. Dan kun je series maken, patronen laten terugkomen. Ik heb zelf nooit aan graffiti gedaan, maar ik heb het wel altijd mooi gevonden. Stiften op alcoholbasis, daar werk ik ook graag mee, daarbij vloeien de kleuren mooi over.

Emoties

Het is best moeilijk om te bepalen wanneer een schilderij klaar is. Meestal kijk ik er zelf heel lang naar, of ik hoor van andere mensen dat het zo goed is. Maar soms kan ik ook eindeloos doorgaan. Het lukt niet altijd. Als ik niet tevreden ben dan neem ik Gesso, dat is dikke witte grondverf, en schilder ik het over. Zo kan ik het doek tenminste nog een keer gebruiken.
Zelf geef ik mijn schilderijen bijna nooit een naam, ik vind het leuker als mensen zelf een naam verzinnen.
Ik word heel rustig van schilderen en ik vind het leuk om te doen, ik kan mijn emoties erin kwijt.

Goed doel

Ik wil mijn schilderijen graag verkopen. Ik heb een keer samen met andere mensen meegedaan aan een sponsorloop voor Kika, dat vind ik een heel goed doel. Ik heb best wat mensen gekend die kanker hadden, ook vrienden en bekenden, en ik vind dat echt heel erg. Ik hoop dat mensen het kopen, zodat ik een bijdrage kan leveren. Voor de grote schilderijen vraag ik 40 euro en voor de kleine 15 euro. Ik ben geen bekende kunstenaar, dus ik kan er ook niet belachelijk veel voor vragen.
Alleen de materiaalkosten haal ik eraf, want daarmee kan ik weer nieuwe schilderijen maken.

Schilderij van Jody

Schilderij van Jody

Toekomst

Ik heb ook nog andere hobby’s. Spelletjes spelen op de computer, zoals schaken en Candy Crush. Televisie kijken, National Geographic, Discovery, maar ook cartoons. Vroeger las ik altijd veel stripboeken. Reizen doe ik ook graag. Begin dit jaar ben ik nog naar Lanzarote geweest met mijn pleegvader. Wij gaan altijd samen op reis. Als alles meezit gaan we in september naar Bulgarije. Ik ben heel gewoon. Samen met familie en vrienden leuke dingen doen, daar word ik gelukkig van.
Het Hof van Socrates vind ik wel goed, maar over een paar jaar wil ik graag een eigen woninkje hebben. Gewoon hier in Nieuw-West, want dit is mijn eigen buurt. Het liefst met een tuintje, wat ik houd van groen.’

 

Kopen?

Neem contact op met Bas Mackaay, zorgcoördinator van het Hof van Socrates van HVO-Querido, als je een schilderij van Jody wilt kopen voor het goede doel. Geef daarbij duidelijk aan om welk nummer het gaat.

Deel dit verhaal:

Jody Art

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.