Verhalen

‘Je begrijpt van elkaar in welke situatie je zit’

09 april, 2008

Ruud Heessels (1965) leefde al zeven jaar op straat voor hij kwam wonen in de Elsrijkdreef, zowel een 24-uursvoorziening voor 34 dak- en thuisloze verslaafden als een gebruikersruimte waar dagelijks nog eens vijftig mensen komen. HVO-Querido opende deze voorziening bij metrostation Ganzenhoef officieel in 2007.
Ruud Heessels: ‘Natuurlijk woon ik liever op mezelf. Ik ben hier nu een jaar. Dat is ook het mikpunt van de begeleiding, dat zou ongeveer een jaar duren, voordat je verder gaat. Maar iedereen schiet er overheen. Zelf denk ik hier nog een half jaar te wonen. We hebben geluk gehad met de begeleiders hier, dat zijn aardige mensen. En ik heb er wel kijk op na al die tijd.

Rustig

Bij tijd en wijle zijn alleen de regels hier een beetje betuttelend. Ik ben 42 jaar, ik heb een vriendinnetje, maar ik mag geen bezoek op mijn kamer ontvangen. HVO is nota bene opgericht door twee mensen van het Leger der Heils die geen relatie met elkaar mochten hebben en ruim honderd jaar later hebben ze nog niks geleerd!
Mijn ouders vonden dat ik twee linkerhanden had, dus daarom ging ik naar de HTS en begon een eigen bedrijf. Nu raap ik spuiten voor het Workforceproject in de Bijlmer. Ik heb daar oog voor, die ervaring draag ik mee, en ik vind ze op de raarste plekken. Iedereen zegt dat spuiten passé is, maar het gebeurt nog heel veel, vaak stiekem.
De bewoners van Elsrijkdreef gaan goed samen, het gaat er hier aardig rustig aan toe. Je begrijpt van elkaar in welke situatie je zit.’

Ruud Heessels, foto Jildiz Kaptein

Ruud Heessels, foto Jildiz Kaptein

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.