Verhalen

In het zonnetje

15 juli, 2020

Sommige mensen verdienen het om af en toe eens flink in het zonnetje te worden gezet. Abayneh Eshetu, een klant van onze afdeling Discus, is zo’n man.

Want weer of geen weer, corona of geen corona, Abayneh gaat altijd, maar dan ook altijd  naar zijn werk, vijf dagen per week. Hij maakt schoon via AM Match, een organisatie die mensen die onder de Participatiewet vallen met betaald werk koppelt aan reguliere bedrijven. Boerderij Elsenhove is, naast het gemeentehuis van Amstelveen, een van de vaste locaties waar Abayneh schoonmaakt.

Gisteren werd hij op zijn werk bij speelboerderij Elsenhove in Amstelveen verrast door zijn persoonlijk begeleider Maarten Vermaas en een aantal andere collega’s van Discus met een uitgebreide en gezonde lunch, een paar cadeautjes en een kleine toespraak.

Abayneh

Abayneh Eshetu

Vitaal

‘Je hoort de laatste tijd veel over vitale beroepen,’ aldus Maarten. ‘De zorg, de politie, de  hulpdiensten. Maar we moeten bedenken dat zij hun werk niet kunnen doen als de schoonmakers hun werk niet doen en daarom is jouw werk wat mij betreft net zo vitaal. Wij hebben er heel veel waardering voor dat jij altijd “gewoon” doorwerkt. Het is zelfs zo dat jij speciaal vrij neemt voor een begeleidingsgesprek met mij, dat vind ik echt heel bijzonder.’

Ethiopië

Abayneh komt van oorsprong uit Ethiopië en woont al sinds 1993 in Nederland, het grootste deel van de tijd in Amstelveen. Normaal gesproken gaat hij om de twee, drie jaar even terug naar zijn oude vaderland om familie te bezoeken. Dat stond ook voor deze zomer op het programma, hij zou zelfs samen met zijn inmiddels volwassen dochter gaan, maar dat gaat vanwege de coronacrisis helaas niet door.

Abayneh en Maarten

Abayneh en Maarten

 

Held

‘Ik heb een opleiding tot schoonmaker gedaan, ik vind het leuk werk om te doen. Je ontmoet veel mensen. Ik doe dit werk al heel lang, het is gewoon mijn vak,’ aldus Abayneh.
Het zou best wel eens kunnen dat Abayneh niet meer zo heel lang klant van HVO-Querido blijft, want hij is klaar voor de volgende stap: zijn woning op eigen naam. ‘Maar wat er ook gebeurt,’ zegt Maarten, ‘je blijft altijd welkom bij ons.’

Van Discus kreeg Abayneh bij deze gelegenheid een hoodie met de tekst Frontline Hero erop. De boerderij deed daar nog een potje biologische honing en een originele Elsenhove Dopper bij. En toen ging Abayneh weer snel aan het werk.

Deel dit verhaal:

Abayneh

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.