Verhalen

‘Ik ben op tijd gestopt met drinken’

Tags: aak
21 januari, 2020

​Joep van Damme (59) woont in De Aak, en voorziening van HVO-Querido in Osdorp. Tot een half jaar geleden was hij een zware drinker. Bier was zijn favoriete drank.

Al een tijd had hij last van zijn voeten. Die hielden veel vocht vast. Hij kwam er zelf achter dat als hij minder dronk, hij minder last had van deze kwaal. Er kwam minder vocht in zijn voeten die allengs minder dik werden. ‘Het lag echt aan de alcohol, daar hoef ik geen medicus voor te zijn,’ bromt Joep, ‘zodoende dacht ik: ik moet hiermee stoppen. Je kunt niet je hele leven lang blijven drinken.
Ik heb ook aan de dope gezeten, ik zat in de vrije heroïneverstrekking. Daar ben ik ook mee gestopt destijds. En dat is nog gelukt ook! Waarom zou het met drank dan ook niet lukken,’ zegt Joep.

Water is voor vissen

Joep vindt het prima dat mensen aan Dry January doen. ‘Goed dat ze dat een maand proberen! Ik zou ze aanraden om alcoholvrij bier te gaan drinken, of zoiets. Of iets anders ervoor in de plaats. Niet altijd maar weer naar die fles grijpen.” Joep drinkt nu wel eens sinas, of koffie, véél koffie. Geen water want ‘dat is voor vissen’. Het was voor Joep ongelofelijk moeilijk om het bier te laten staan. ‘Dan haalde ik tussendoor wel eens een biertje en dan liet ik het bij eentje op een dag bijvoorbeeld. Eén half litertje. Dus wel flink minderen. Een biertje is niets voor mij,’ zegt Joep. ‘Zo ging ik daar mee om. Dat werkte wel voor mij.’

Wakker

Momenteel staat Joep helemaal droog en drinkt hij alleen nog maar alcoholvrij bier. Door zijn alcoholvrije levensstijl is hij helaas niet beter gaan slapen. Integendeel, hij ligt nu langer wakker. ‘Ik sliep best lekker op bier”, merkt hij droogjes op. Wakker liggen vindt hij niet fijn. Hij verdrijft de tijd met tv kijken. Per nacht slaapt Joep maar een uurtje of twee à drie. Voor de rest is hij wakker. “Ik kan het bier nu goed laten staan bij de supermarkt. Ik zou het zo mee kunnen nemen maar ik doe het niet,’ vertelt Joep. Ook vanwege zijn lever is hij gestopt. ‘Op advies van de dokter. Het is niet goed voor de lever om zulke grote hoeveelheden alcohol te verwerken. Ik had nog geen leverklachten maar ik had jarenlang veel gedronken. Dat kan niet goed zijn. Ik denk dat ik op tijd ben gestopt met drinken.’

Meer weten?

Het drinken van alcohol brengt meer risico’s met zich mee dan veel mensen denken. Maar 5% van de Nederlanders weet bijvoorbeeld dat het risico op borstkanker toeneemt door alcohol. Daarom zet de overheid zich in om kennis over de risico’s van alcoholgebruik onder de aandacht te brengen.
Wil je meer weten over alcohol? Ga naar: https://www.alcoholexamen.nl/

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.