Nieuws

I.M. Arend Jan Heerma van Voss

01 maart, 2022

Arend Jan Heerma van Voss (1942-2022) was van 2006 tot 2015 lid van de Raad van Toezicht van HVO-Querido. Na zijn vertrek bij ons was hij onder meer voorzitter van het bestuur van de Amsterdamse straatkrant Z-magazine. Afgelopen zondag is hij na een ziekbed op 79-jarige leeftijd overleden.

De jurist Heerma van Voss was bestuurder van de VPRO en speelde als gastacteur in diverse sketches met Koot en Bie. Kees van Kooten herinnert zich in NRC Handelsblad zijn onderkoelde gevoel voor humor. Ze zaten eens samen op een zomers terras in Amsterdam-Zuid waar vlak voor hen een luxe, open sportwagen stopte, bestuurd door een archetypische rijkaard. Van Kooten: ‘Arend Jan zag het aan, trok zijn wenkbrauw op en zei slechts: “Dakloos.” Dat was hem ten voeten uit.’

Het verhaal van Querido

Heerma van Voss was echter vooral journalist en schrijver. Hij werkte onder meer bij de Haagse Post en hij was jarenlang hoofdredacteur van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid. Hij schreef niet alleen veel over psychiatrie, hij speelde ook de psychiater in de film Abel van Alex van Warmerdam.
Op 6 december 1980 verscheen, onder de titel ‘Vijftig jaar sociale psychiatrie in Nederland’, een door Heerma van Voss opgetekend levensverhaal van A. Querido in de kleurenbijlage van het weekblad Vrij Nederland. Het betekende een herontdekking van het pionierswerk van Arie Querido. Een uitgebreide versie van dit verhaal verscheen in 1991 in het MGv.
Kijk hier om dit artikel te lezen.

Taalgevoel

Arend Jan was een man met veel humor, zelfspot en een afkeer van gewichtigdoenerij. Gezien het bovenstaande zal het geen verbazing wekken dat hij bovendien een groot en verfijnd gevoel voor taal had. Hij was een kritische lezer, onder andere van het jaarverslag van HVO-Querido. Nu win je met dergelijk proza sowieso nooit een prijs, maar ook tussen het onvermijdelijke beleidsjargon wist Arend Jan altijd haarfijn de uitglijders met een kwinkslag aan te wijzen.

Ons medeleven gaat uit naar zijn dierbaren.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.