Nieuws

HVO-Querido wint Rookvrije Generatie Award Amsterdam-Amstelland

Tags:
01 juni, 2022

De eerste Rookvrije Generatie Award Amsterdam-Amstelland is uitgereikt aan HVO-Querido! En daar zijn we trots op! Met deze regionale award zet de GGD initiatieven en inwoners in het zonnetje die een bijdrage leveren aan gezonde, rookvrije omgevingen. Daarnaast moedigen ze hiermee deelnemers aan om door te gaan. Op deze manier inspireren zij anderen om mee te gaan in de realisatie van een rookvrij Amsterdam-Amstelland. Wethouder Simone Kukenheim reikte ons de award uit op de conferentie ‘Samen naar een rookvrij Amsterdam op dinsdagmiddag 31 mei. Dennis Millerson, voorzitter Centrale Cliëntenraad en deelnemer aan de werkgroep HVO-Querido Rookvrij over de prijs: ‘We zijn als HVO-Querido samen op de goede weg naar een rookvrije organisatie en dat is opgevallen.’

Onze aanpak

Sinds 2019 zet HVO-Querido zich actief in om roken bij zo’n 6500 cliënten en medewerkers te ontmoedigen. Roken blijft een eigen keuze, maar we stimuleren van harte een gezonde leefstijl. Het doel van het project is niet om iedereen te laten stoppen met roken, maar wel om roken niet meer als normaal te beschouwen in onze woon- en werkomgeving.

Unieke aanpak volgens jury

De jury was unaniem over ons als winnaar van de Rookvrije Generatie award. Zij gaven aan dat het uniek is hoe HVO-Querido dit aanpakt. Op al onze 50 locaties is een aandachtsfunctionaris Rookvrij. Deze collega’s zijn speciaal getraind om mensen te begeleiden bij het stoppen met roken en te ondersteunen om tot een rookvrije omgeving te komen. Onze aandachtfunctionarissen zetten een stapje extra om hun cliënten en collega’s mee te krijgen.

Resultaten tot nu toe

Dit heeft tot mooie resultaten geleid. Op alle locaties zijn inpandige rookruimtes gesloten en werken we aan een rookvrije omgeving. Bij onze locaties wordt niet meer gerookt voor de ingang of zijn we bezig met een plek om het roken elders mogelijk te maken. Leveranciers van HVO-Querido roken niet meer in onze omgeving. Ook wordt in steeds meer teams standaard aan cliënten gevraagd of zij roken en of zij behoefte hebben om te stoppen. Hulp om te stoppen met roken is dan direct beschikbaar. Een aantal teams geeft ook aan dat het project er al voor heeft gezorgd dat cliënten en medewerkers zijn gestopt met roken. Al dan niet met behulp van de ‘Ik Stop Ermee training’ die HVO-Querido aanbiedt. Maar het belangrijkste is misschien wel dat we op alle locaties gesprekken voeren met collega’s en cliënten hoe we de omgeving rookvrij gaan maken. Natuurlijk leidt dit soms tot stevige discussies, en dat is goed, want de keuze om te roken of ermee te stoppen is een persoonlijke van ieder individu.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze aanpak HVO-Querido Rookvrij? Kijk op het deze site onder Positieve gezondheid en scroll naar beneden naar HVO-Querido Rookvrij.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.