Nieuws

HVO-Querido spreidt vleugels uit in Flevoland

11 juni, 2021

Per 1 juli gaat HVO-Querido de stadsgrens over om de zorg voor slachtoffers mensenhandel in Flevoland te coördineren. De functie van zorgcoördinator mensenhandel wordt vervuld door Ellen van Klaveren van het team maatschappelijk werk van P&G292.

Op basis van een detacheringscontract bij onze ketenpartner Blijf Groep gaat zij de zorg voor slachtoffers waarborgen. Daarnaast huurt de Blijf Groep vier uur per week onze ervaring in via ons Expertisecentrum. Een mooie krachtige combinatie die dit specialistische domein in Flevoland een vliegende herstart zal geven.
Wij stelden vier vragen aan de gloednieuwe zorgcoördinator

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

De samenwerking tussen Blijf Groep en HVO-Querido is zeker niet nieuw. We werken bijvoorbeeld al langer samen voor de groep intensieve zorg slachtoffers mensenhandel in de opvang. We kennen elkaar dus al goed. Daarbij is de functie zorgcoördinator in Flevoland zo’n twee jaar geleden in het leven geroepen. HVO-Querido collega Mill Bijnen, zorgcoördinator mensenhandel in Amsterdam, heeft destijds kwartier gemaakt in Almere voordat de vacature fulltime door een coördinator werd ingevuld. Toen een maand of twee geleden de vacature weer vrij kwam, gooide de Blijf Groep bij ons een balletje op. En zo is het gaan lopen.

Waarom deze constructie?

De Blijf Groep heeft deze functie onder haar hoede in Flevoland. Maar HVO-Querido heeft dit specialisme in de vingers. Wij hebben namelijk een goed en stevig team van vijf zorgcoördinatoren op dit domein, waarvan drie in Noord-Holland, een in Amsterdam en een in Gooi en Vechtstreek. Door deze constructie kan Flevoland gebruik maken van expertise die er nu al bij ons ligt en bij de Blijf Groep. De nieuwe zorgcoördinator gebruikt namelijk de kennis en kunde van Blijf én heeft korte lijnen met andere coördinatoren, de keten, bereikbaarheid en beïnvloeding van HVO-Querido. Voor alle partijen is dit een win-winsituatie.

Wat houdt de functie precies in?

Het is een veelzijdige functie. De kern is de zorg rondom slachtoffers van mensenhandel. Het gaat dan om het afstemmen van alle hulp rondom een slachtoffer, zoals opvang, veiligheid, maatschappelijke hulp, psychische hulp, strafrechtelijke en sociaal juridische hulp. Daarnaast is het je taak om mensenhandel voortdurend op de kaart te zetten bij gemeenten en ketenpartners. Ik zal allerlei medewerkers voortdurend moeten voorlichten over hoe je signalen mensenhandel kunt herkennen en hoe te handelen op het moment dat mensenhandel zich voordoet. Ik word het aanspreekpunt voor Flevoland in individuele casuïstiek en overstijgende problematiek op het gebied van mensenhandel.
In deze functie moet je pionieren en netwerken, je zit op inhoud en op beleid, je schakelt van contacten met slachtoffers naar contacten op gemeentelijk niveau. Het is een veelzijdig en tegelijkertijd specialistisch vak en ook een solistische functie. Ik denk dat deze baan op mijn lijf geschreven is.

Waarom heb je gekozen voor detachering?

Ik dacht altijd dat ik de leukste baan had als maatschappelijk werker bij P&G292. De leukste doelgroep, de leukste collega’s, de leukste locatie. Ik was helemaal niet bezig met weggaan, maar toen kwam deze functie op mijn pad en die kon ik onmogelijk laten schieten. Wat een supergave pioniersfunctie is dit! Alleen laat ik ook wel wat achter. Dus heb ik met mijn leidinggevende, Petra Bakker, besproken dat ik een terugkeergarantie heb. Als ik het niet leuk vind, of er niks van bak, of als het geld opraakt, kan ik dus weer terug naar P&G292/ACM. Maar voor nu heb ik er vooral heel veel zin in!

 

 

Deel dit bericht:

Ellen van Klaveren

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.