Nieuws

HVO-Querido in Bratislava

27 juni, 2019

Een paar weken geleden is het Expertisecentrum Housing First van HVO-Querido benaderd om een presentatie te geven op het congres “Ending Homelessness” in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Deze conferentie, waar meer dan 180 mensen kwamen, was een groot succes.

We spraken op dit congres voor beleidsmedewerkers die grote invloed hadden op de lokale politiek in Bratislava.  Ook spraken we voor diverse wethouders, de burgemeester, de EU-vertegenwoordiger van Slowakije, woningbouwcorporaties, sociaal werkers, veldwerkers. En voor Zuzana Čaputová, de nieuwe vrouwelijke president van Slowakije, die het congres opende en de strijd tegen dakloosheid wil aangaan.

De masterclass

Woensdagochtend pakten we in alle vroegte het vliegtuig naar Bratislava. Een uur nadat we bij het congres waren aangekomen, startten we direct met ons eerste onderdeel. Er was ons gevraagd om naast de presentatie een masterclass te geven over Housing First. In vijf uur tijd hebben we een groep van 30 mensen uit heel Slowakije met verschillende achtergronden kunnen meenemen in Housing First. Een methodiek van  waar HVO-Querido al meer dan dertien jaar ervaring mee heeft, en waardoor het de grootste organisatie in Europa op het gebied van Housing First is geworden.

Ontdekken

Het was voor ons prachtig om te zien hoe graag iedereen de Housing First methodiek wilde leren ontdekken. Wat is er mogelijk, hoe kunnen we het uitrollen, bij wie moet je zijn, hoe pak je het aan en hoe financieren we het project? Maar ook: hoe vieren we successen, hoe zetten we de klant in zijn kracht, hoe passen we harm reduction toe? Hoe leg je de regie bij de klant, de innovatieve aanpak met betrekking tot mensen die zorg mijden. Omgaan met overlast en zo nodig toeleiden naar gespecialiseerde zorg. Het voelde voor ons zeer waardevol om op deze manier een bijdrage te leveren. Mensen nieuwe inzichten te geven en de passie in de hulpverlener aan te wakkeren ten behoeve van de klant.

De presentatie

There we go… Nadat de ochtend een formele en inhoudelijke aftrap heeft gekregen met betrekking tot het lokale beleid in Bratislava zijn ook wij (door een vertaler aan onze zijde) goed op de hoogte van het lokale beleid, het schrikbarende aantal daklozen, de hulpbehoevende en de professionele hulporganisaties die Slowakije rijk is. Wij werden uitgenodigd om voorlichting te geven over Housing First, een uitvloeisel van wonen als wereldwijd mensenrecht in elk land. Tijdens onze presentatie spraken we over de strijd om wethouders, beleidsmakers en woningbouwcorporaties bijna veertien jaar geleden het belang van Housing First in te laten zien.

Van experiment naar staand beleid

Hoe werd de Housing First methodiek in de gemeente Amsterdam lokaal beleid? Samenwerken met alle betrokken partijen, hoe gaat dat en hoe waarborgen we de kwaliteit? En hoe komt een dakloze van de straat naar een woning, en, eenmaal in een woning, hoe ziet het eerste jaar er voor een klant uit? En wat doet HVO-Querido als organisatie? Ook spraken we over de vele ervaringen, successen en materialen die we in de afgelopen jaar hebben ontwikkeld en gebundeld om op professionele wijze anderen te inspireren en te onderwijzen ten goede van de klant. Want immers, staat de klant op nummer één.

Viola Stekelenburg en Tessa Hamers in Bratislava

Dit willen wij!

Na afloop van onze presentatie kregen we vele positieve reacties, mensen uit de zaal riepen dat dit was wat ze wilden, het enthousiasme was groot. We hadden ze niet alleen geënthousiasmeerd, maar ook geactiveerd met tools om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Naast de landelijke televisie waarin we kort de Housing First methodiek van HVO- Querido konden toelichten, spraken we ook met twee journalisten over het succes van Housing First in Amsterdam, die een artikel stuk publiceerde in Denník N, een onafhankelijke landelijke krant in Slowakije.
Kijk hier om dit artikel te lezen.

Spread the word

We hopen dat onze kennis, passie en enthousiasme een bijdrage hebben kunnen leveren aan de strijd tegen dakloosheid in Slowakije, waar dagelijks nog meer dan 20.000 mensen (volwassenen, ouders en kinderen) op straat, op stations, onder bruggen en in portieken slapen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Nu maar hopen op ‘spread the word and multiply the succes.’

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.