Nieuws

HVO-Querido coördineert opvang vluchtelingen

21 september, 2015

Een voormalig kantoorpand van de Dienst Werk en Inkomen aan de Flierbosdreef 2 wordt momenteel in gereedheid gebracht voor de tijdelijke opvang van ruim 700 vluchtelingen.

Het pand aan de Flierbosdreef 2

Het pand aan de Flierbosdreef 2

‘Ik ben er trots op dat alles in gang wordt gezet om de vluchtelingen op een adequate wijze op te vangen,’ aldus bestuurder Clemens Blaas van HVO-Querido.
De zes verdiepingen van het gebouw staan al grotendeels vol met veldbedden die zijn geleverd door het Ministerie van Defensie en dat is maar goed ook want de eerste vluchtelingen zijn afgelopen zaterdag al gearriveerd. Er verblijven nu zo’n 170 mensen in het pand en dat aantal groeit snel, want er komen voortdurend vluchtelingen binnen.

Slaapplaatsen voor vluchtelingen met uitzicht op het stadsdeelkantoor

Slaapplaatsen voor vluchtelingen met uitzicht op het stadsdeelkantoor

Aanpassingen

Buurtbewoners brengen speelgoed voor de kinderen

Buurtbewoners brengen speelgoed voor de kinderen

Per verdieping wordt een eetruimte ingericht, er is een centraal punt op de begane grond waar mensen kleding kunnen uitzoeken, er worden diverse provisorische doucheruimten aangelegd, er is een gebedsruimte en er wordt een plek ingericht speciaal voor de kinderen. Hiervoor hebben goedwillende buurtbewoners al de nodige speeltjes, spelletjes en knuffels langs gebracht.

Uitgeteld

Her en der in het pand zitten vluchtelingen met hun schamele bezittingen op hun veldbed, alleen of in kleine groepjes. Ze komen vooral uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en Irak. Mannen vormen de grootste aandeel, maar er worden ook vrouwen, gezinnen en alleenstaande moeders met kinderen opgevangen. Zij hebben vaak een lange reis achter de rug om hier te komen en in veiligheid te kunnen leven. Een tocht die, zoals wij weten, doorgaans niet zonder gevaren en ontberingen is. De meesten zijn wellicht daardoor erg rustig en stil en kijken moe en mat voor zich uit.

Slaapzaal voor vluchtelingen aan de Flierbosdreef

Slaapzaal voor vluchtelingen aan de Flierbosdreef

Dat is in schril contrast met de bedrijvigheid in het pand van hulpverleners van diverse instanties zoals de gemeente, de GGD en het Rode Kruis, de tolken, de bewakers en de bouwvakkers die de laatste hand leggen aan allerlei aanpassingen van het gebouw.
HVO-Querido zorgt voor de uitvoering en stemt de inzet van alle betrokkenen op elkaar af. We doen het immers niet alleen, zoals zorgdirecteur Anita Schaaij eerder verklaarde op AT5.

Team van HVO-Querido aan de Flierbosdreef

Team van HVO-Querido aan de Flierbosdreef

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.