Verhalen

Howie the movie

18 november, 2019

Met trots presenteren we deze film over Howie the Harp Amsterdam! Dit filmpje hebben we gemaakt om stageplekken te werven voor de studenten van Howie the Harp, een opleiding die HVO-Querido biedt en die mensen opleidt tot ervaringsdeskundigen in de zorg.

Bij HVO-Querido en het Leger des Heils gaat dat dat werven al vrij goed. We willen echter dat ook andere zorgorganisaties die plekken bieden. Dat doen we door in het filmpje de meerwaarde van een stagiair van Howie the Harp te laten zien. Daarnaast vertellen we wat Howie the Harp is en waarom HVO-Querido deze opleiding naar Amsterdam heeft gehaald. Bekijk hoe cliënt, stagiair, begeleider, leerkracht en directeur/bestuurder van twee organisaties dat doen.

The making of

Yutha van Bergen heeft tot voor kort Ton Schouten begeleid. Ton is student en stagiair Howie the Harp. Beiden zie je in de film. Yutha schreef deze mooie bijdrage over haar ervaring met ‘the making of’ van de film en haar positieve ervaring met Ton.

Op een middag, ik was met een cliënt op pad en stond in het Stadsloket in Bos en Lommer, werd ik gebeld door Leontien Kuip van de afdeling Communicatie. Of ik mee wilde werken aan een promotiefilmpje dat gemaakt zou worden om stageplekken te werven voor Howie the Harp, de opleiding tot ervaringsdeskundigheid, bij andere organisaties dan het Leger des Heils en HVO-Querido. Want tot nu toe loopt dat nog niet echt storm.

Netwerker

Ton Schouten, de stagiair die ik negen maanden lang begeleid heb in het Ambulant team Wijkzorg, had zijn medewerking al toegezegd en ze wilden ook graag zijn begeleider aan het woord laten. Dat ze Ton hiervoor benaderd hadden, en ook dat hij had toegezegd, verbaasde me eerlijk gezegd niets. Als netwerker pur sang had hij zichzelf al voor het begin van zijn stage bij diverse instanties in de kijker gespeeld. Na een leven van dakloosheid en verslavingen heeft zijn periode als cliënt bij JES hem vleugels gegeven. Hij was actief in het bestuur van deze cliëntgestuurde locatie van HVO-Querido en kreeg uiteindelijk via hen een eigen huis. In deze periode is bij Ton langzamerhand het besef gegroeid dat hij zelf hulpverlener wil worden en in het kader daarvan heeft hij de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Howie the Harp gevolgd, en dus stage gelopen in ons team.

Meerwaarde

Hij was hier nog niet aan begonnen of hij werd al door de opleiding naar voren geschoven om zijn verhaal te doen in RTL Late Night. Helaas werd het programma net daarvoor van de buis gehaald, maar het idee was toch een leuke opsteker. En nu dus een promotiefilmpje voor Howie the Harp.
En of ik ook wat wilde zeggen over de meerwaarde van een stagiair van Howie the Harp binnen een organisatie. In Tons geval valt daar genoeg positiefs over te vertellen, dus ik doe graag mee. Er was al snel een datum geprikt en wat telefoontjes later was zelfs al in kannen en kruiken dat er ook een cliënt bezocht kon worden die tijdens zijn stage door Ton was begeleid. Zelfde antwoord: Voor Ton doe ik dat. En dat zegt wel iets.

Uitpakken

Op 1 oktober was het zover. Een filmploeg van een productiebedrijfje dat regelmatig met HVO-Querido samenwerkt kwam naar de Johan Huizingalaan. En ze pakten uit. Een indrukwekkend aantal statieven, lichtschermen, lampen en camera’s werd tevoorschijn gehaald en opgesteld in de werkruimte. Na wat oefenen op de interviewvragen was het tijd voor het echte werk. Leontien interviewde eerst mij en daarna Ton voor de camera. Het zweet stond ons beiden wel een beetje op de rug van zoveel aandacht. Meer ontspannen was het om daarna een rondje te lopen om het pand, achtervolgd door de camera, voor de zogeheten plakscenes.

Resultaat

Daarna was het de beurt aan André, de cliënt die door Ton is begeleid. Hij is gefilmd in zijn eigen huis. De man wist niet wat hem overkwam toen de cameraploeg zijn woonkamertje binnen kwam zetten met zoveel mensen en materiaal, maar hij zag er al snel de lol van in. Al met al zijn we de hele middag bezig geweest en we waren het er met z’n allen over eens dat het een hele ervaring was. Nu maar hopen dat het ook zijn vruchten af gaat werpen en dat er door onze inspanningen meer stageplekken gecreëerd kunnen worden voor stagiairs van Howie the Harp. Ambulant team Wijkzorg kijkt in ieder geval al met plezier uit naar de volgende!

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.