Verhalen

En nu verder (slot)

04 februari, 2020

Rob Hoogstraten uit Haarlem was onvrijwillig dakloos en vond in 2018 op eigen kracht een woning. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Er moet nog van alles gebeuren en worden geregeld. Onder de noemer ‘En nu verder’ doet hij nu verslag van de wederopbouw van zijn leven na de opvang.

ZOMER

Het is zomer. Het was al gelijk te merken aan het aantal tropische dagen dat we hadden. Nu ik aan deze blog ben begonnen, is het nog bloedheet in mijn appartement. Ondanks het feit dat ik twee deuren kan openzetten, waait het niet echt door.
De vakanties lijken in aantocht aangezien de Spaarnekades al redelijk gevuld zijn met vele soorten plezierjachten. Ook in Zandvoort voert die deutsche Sprache de boventoon. Op vakantie gaan zit er voor mij niet in. Ten eerste heb ik weinig geld daarvoor en ten tweede sta ik onder bewind. Daar kom ik later op terug. Maar ik klaag niet, er is bij mij in de buurt veel om van te genieten. Zoals het zandsculpturenfestijn in Zandvoort.

Rob Hoogstraten bij een beeld van zand

Rob Hoogstraten bij een beeld van zand

Nazorg

Wanneer je uitstroomt uit de daklozenopvang laten ze je in principe niet zomaar aan je lot over. Je maatschappelijk begeleider volgt je nog een tijdje om te zien of het goed met je gaat als je op jezelf woont.
Anders word het ACT-team van GGZ inGeest erop gezet, zoals bij mij. Ik verkeerde in een soort crisis door tegenwerkende instanties. Elke week kwam er iemand langs. Het vervelende was, dat ik geen vaste contactpersoon had. Dus ik had wel een ACT-kroeg kunnen beginnen; nagenoeg het hele team heb ik aan huis gehad. Begin dit jaar ben ik ook een paar maanden terug geweest naar de Velserpoort om te resetten en tot rust te komen.
Verder ben ik nog in behandeling en word gevolgd om te kijken of de medicijnen goed uitwerken.

Rob Hoogstraten in een apotheek

Rob Hoogstraten in een apotheek

Mijn gezondheid

Mijn gezondheid is goed zover ik weet. Ik moet er niet aan denken dat ik niets meer kan of dat ik weken op bed lig. Wie doet dan de boodschappen of zorgt dat ik te eten krijg?
Ik woon in een gat waar geen winkels zijn, dus ik moet alles met de bus doen of eventueel met de fiets. Ik word er niet jonger op, dus ben ik aan het kijken of ik niet weer naar de stad kan, Haarlem in mijn geval.
Verder moet ik nog iets aan mijn gebit doen.

Rob Hoogstraten in Haarlem

Rob Hoogstraten in Haarlem

Hang- en sluitwerk

Ook zo’n akkefietje. Ik heb ‘s middags boodschappen gedaan, pak nog even een terrasje en ga weer naar huis. Verrassing! De sleutel draait niet meer in het slot. Ik kan mijn huis niet meer in. Verder is het avond en is niemand te bereiken. Trouwens, mijn mobiel ligt nog binnen. Gelukkig is er aan het eind van de gang een zitkamer, dus ik ben in een stoel gaan zitten en heb daar geslapen. De volgende dag regende het de halve dag, maar ik zat gelukkig droog. ’s Middags ben ik naar het politiebureau gegaan om te kijken of zij me konden helpen. Ze kwamen langs en hebben geprobeerd de deur te openen, hetgeen niet lukte. Verder hebben ze contact gezocht met de verhuurder, die niet kwam opdagen, want het was weekend. Na het weekend ben ik naar het kantoor van de woonconsulent gegaan. Er was niemand, maar gelukkig heb ik een telefoon kunnen lenen om hem te bellen. Hij kwam vrij snel en heeft een ladder geregeld om via mijn balkon de woning binnen te gaan en de deur open te maken. Het hoofdslot was kapot, dus een nieuw slot plus cilinder gemonteerd. Het was me het weekendje wel!

Rob Hoogstraten bij Ecosol

Rob Hoogstraten bij Ecosol

Tuin Velserpoort

Bij de Velserpoort is als afsluiting van de verbouwing een tuin gerealiseerd aan de kant van de gezinnen. De tuin is medegefinancierd door Stichting Kinderpostzegels. Het is een heel gevarieerde tuin geworden, waar jong en oud zich goed kunnen vermaken. Zo is er voor de jeugd een zandbak en een groot speeltoestel. Voor de ouderen zijn er fruitbomen, plantvakken en een kas. Verder zijn er kippen en konijnen. Begin juli is de tuin officieel in gebruik genomen onder het genot van een BBQ.

Jazz in town

Elk jaar half augustus is Haarlem vier dagen lang ondergedompeld in een jazzy sfeer. Dus een aantal dagen jazz en more. Je vindt er jazz in diverse stijlen en ook blues. Ik had de juiste avond uitgekozen, dus qua blues kwam ik wel aan mijn trekken.
Alleen was het regenachtig en naarmate de avond vorderde ging het steeds harder regenen. Dan maar een overdekt terrasje opgezocht waar ik wel nog de muziek kon horen. Maar ik was niet de enige. Nadelig was wel, dat ik met de bus was. Dus ik moest op tijd weg om de laatste bus te kunnen pakken.

Rob Hoogstraten rookt zijn pijpje

Rob Hoogstraten rookt zijn pijpje

NAJAAR/WINTER

Langzaamaan heeft de zomer plaatsgemaakt voor het naseizoen. Ik merk het aan de winkels ,die eerder dicht gaan dan normaal in het hoogseizoen. Ook AH gaat een uur eerder dicht. De bus die ik vaak neem om mijn boodschappen te doen, is vaker leeg dan vol. De klanken van de laatste festivals verstommen, wachtend op een nieuw seizoen. De laatste toeristen dolen nog wat rond in het dorp of over de boulevard. De grote boom in mijn tuin heeft zijn kleed afgedaan en een storm blaast de laatste blaadjes weg. Nu maar wachten op een nieuw jaar met mooie dagen.

Bewindvoering

Onder bewind staan heb ik eigenlijk nooit gewild, ik heb altijd zelf mijn zaakjes geregeld en nu nog. Maar ik moet zeggen, het is heel relaxt en wordt nog vergoed door de gemeente ook. Een bewindvoerder heeft toch iets meer macht om tegenover instanties zaken geregeld te krijgen dan jij als particulier. Denk aan gemeentes, belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen en dergelijke. Als particulier moet je normaal gesproken een pak formulieren invullen en de nodige bewijsstukken aanleveren. Het enige nadeel is dat je maar 50 euro per week krijgt en daar moet je het mee doen. Ik krijg dat altijd op woensdag. Wil je meer. dan moet ik dat aanvragen. Als je genoeg reserves hebt, dan is dat geen probleem. In iedere geval zorgt je bewindvoerder ervoor dat je iets opbouwt. Ik heb echter wel een punt van kritiek. Ik vind het onacceptabel dat er bedrijven zijn die verdienen aan de ellende van anderen. Zelfs degene die mij bewindvoering adviseerde, maakte reclame voor een bedrijf. Ik vind dat niet juist. Er zijn meerdere organisaties die betrouwbaar zijn. Er zijn ook vrijwilligers die uit de financiële sector komen en gratis hun diensten aanbieden, bijvoorbeeld bij DOCK.
Dus het is belangrijk goed rond te kijken voor dat je aan bewind begint.

Rob Hoogstraten

Rob Hoogstraten

Contacten

Als je wat ouder wordt, dan merk je dat er hier en daar contacten wegvallen. Contacten die ik had op de Velserpoort verdwenen nadat men een eigen stek had. Veel beloften van toen blijken later waardeloos.
Onlangs is een oud-collega van mij overleden aan een hartstilstand op relatief jonge leeftijd. Het leven is heel betrekkelijk. Daarom is het voor mij als alleenstaande moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Maar ik ga niet achter de geraniums zitten kniezen. Ik ga er nog steeds op uit en doe dingen die ik leuk vind. En met de Kerst doe ik weinig, haal wat lekkers in huis en met tweede Kerstdag eet ik bij Stem in de Stad.

Rob Hoogstraten in Haarlem moet verder

Rob Hoogstraten in Haarlem moet verder

Slotwoord

Met plezier heb ik de afgelopen tijd aan mijn blogs gewerkt. Eerst in 2018 toen ik dakloos was en hoe mijn zoektocht naar een woning verliep. En in 2019 de periode na de opvang.
Ik hoop de lezers enig inzicht te hebben gegeven in het leven van een (ex)dakloze. Ik hoop hiermee ook een bijdrage te hebben geleverd aan een positieve beeldvorming.
Verder heb ik mijn typevaardigheid een beetje kunnen aanscherpen. Dank ben ik verschuldigd aan Peter Kempers, communicatiemedewerker van HVO-Querido, voor de foto’s en redactie van mijn blogs.

Deel dit verhaal:

Rob bij Musee

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.