Verhalen

Het mannetje ben ik zelf

04 april, 2002

Menno Siegers woont in de Oosterparkbuurt en is een trouwe bezoeker van DAC Linnaeushof (de voorloper van Centrum Robert Koch) . Menno is in 1993 begonnen met schilderen, maar heeft zijn eerste collectie uit woede bij de vuilnis gezet. Hij exposeert regelmatig en verkoopt steeds meer werk.

Wat inspireert je?

Het leven en vooral het boeddhisme. Ik bestudeer het boeddhisme nu al geruime tijd en volg daar cursussen over in Amsterdam Noord. Dat betekent veel lezen en veel studeren. In veel van mijn werk zie je iets terug van de weg of het pad van het leven. Dat thema van het vreugdevolle pad van geluk is duidelijk aan het boeddhisme ontleend.

Hoe ben je tot schilderen gekomen?

Al vanaf mijn twaalfde ben ik bezig met graffiti. Het is iets wezenlijks van mijzelf. Het zit in mij, ik kan feitelijk niet anders. Een noodzakelijke vorm van expressie. Zo communiceer ik nu eenmaal. Wat ongetwijfeld meespeelt, is dat mijn vader fotograaf is en mijn broer op de kunstacademie heeft gezeten. Ik heb zelf ook een half jaar op de academie gezeten en nog een half jaar op de grafische school. Het beeldende zit blijkbaar in onze familie.

Menno Siegers met een van zijn schilderijen

Menno Siegers met een van zijn schilderijen

Wie zijn je favoriete schilders?

Ik houd van schilders met een klare en sterke eigen stijl, een strakke lijn en een expressief gebruik van kleur. Keith Haring, Dadara, Corneille en Herman Brood. Hoe meer ik zelf schilder, hoe meer bewondering ik ook krijg voor de oude meesters. Vooral voor hun fabelachtige techniek.

Welke materialen gebruik je?

Nu werk ik vooral met acryl op papier. Dat is een kwestie van geld. Ik werk liever op linnen. Bij De Opstap ga ik me verder bekwamen in andere materialen, zoals hout en plexiglas. Ik ben verzot op kleuren. In een verfwinkel word ik helemaal dol.

Schilderij van Menno Siegers

Schilderij van Menno Siegers

Is je werk autobiografisch?

Ja en nee. Op het moment dat ik het maak, ben ik er zelf sterk bij betrokken en weerspiegelt het werk mijn gemoedstoestand van dat ogenblik. Op bijna al mijn schilderijen staat een mannetje. En dat ben ik. Tegelijkertijd zijn mijn thema’s universeel. Mijn schilderijen gaan over mensen. Iedereen kan zich erin herkennen. Dus als jij iets koopt en aan de muur hangt, word jij dat mannetje.

Wat kost jouw werk?

Acryl op papier van 50 x 65 cm kost 50 euro zonder lijst en 75 euro met lijst. Werk op linnen hangt af van de grootte. Ik werk ook in opdracht, als het een beetje dicht bij me staat. Als een koper dat wenst, kunnen we samen de kleur bepalen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik heb zelf een website met mooie foto’s mijn schilderijen. Daarnaast wil ik van mijn werk ansichtkaarten laten maken om te verkopen.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.