Nieuws

‘Het is hier geen hotel’

27 mei, 2021

HVO-Querido biedt op verschillende locaties in Amsterdam noodopvang aan gezinnen. Het aantal gezinnen dat aanklopt voor hulp overstijgt de reguliere opvangcapaciteit. Daarom wordt ook tijdelijk uitgeweken naar hotels, zoals hotel Omega in Amsterdam Zuid.
Judie Muilwijk werkt inmiddels twee jaar als gezinsbegeleider bij HVO-Querido. We spreken haar bij hotel Omega aan de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam Zuid, waar sinds eind februari van dit jaar 22 gezinnen worden opgevangen. Hiervoor verbleven de meeste van deze gezinnen in het Savoy hotel in De Pijp, dat onder hetzelfde management valt.

Noodopvang

‘De gezinnen die wij opvangen kampen meestal met meerdere problemen,’ vertelt Judie. ‘Vaak is een relatiebreuk de directe aanleiding waarom ze op straat komen te staan en opvang zoeken, maar er gaat meestal meer aan vooraf. Ze komen dan bij Vangnet van de GGD waar ze worden gescreend. De GGD kijkt op alle leefgebieden wat er aan de hand is en wat mensen zelf nog kunnen. Op basis daarvan besluit de GGD of een gezin in aanmerking komt voor een traject in de maatschappelijke opvang of dat het voldoende zelfredzaam is om het zelf nieuw onderdak te zoeken. Maar in beide gevallen staat het gezin intussen op straat en komen ze bij ons voor noodopvang. Want in de maatschappelijke opvang is vaak niet meteen een plaats vrij en woonruimte vinden is voor iedereen heel moeilijk.

Uithangbord hotel Omega in de Jacob Obrechtstraat

Niet makkelijk

Wij spreken intern wel van ZZ-gezinnen, dat staat voor zelfredzame zelfzoekenden. Het is helaas een drama om in Amsterdam of omgeving een woning te vinden. Eerst moest je twee jaar regiobinding hebben, dat is nu al vier jaar geworden. En je krijgt minder makkelijk een urgentieverklaring. Buiten de regio maak je meer kans, maar het is nergens heel makkelijk, in het hele land zijn sociale huurwoningen schaars.
Gezinnen met een beschikking voor maatschappelijke opvang komen bijvoorbeeld bij onze Roggeveen terecht, bij onze ambulante teams of bij een andere organisatie, zoals Timon en het Leger des Heils. We onderhouden nauwe contacten met heel veel partijen.

Judie Muilwijk voor het hotel

Afwisselend

Ons team werkt in de Jan de Louterstraat, dat is een kleine voorziening in Slotermeer, en op twee tijdelijke plekken: woningen aan de Speelmanstraat, ook in Slotermeer, maar dat loopt binnenkort af, en hier in hotel Omega. Die afwisseling in setting en locatie is voor ons leuk.
Mijn motivatie om dit werk te doen komt uit mijn affiniteit met de doelgroep. Geen gezin is hetzelfde en die diversiteit maakt het voor mij heel boeiend. Onze gezinnen verschillen allemaal qua samenstelling, leeftijd, herkomst, problematiek, zelfstandigheid en noem maar op. Daardoor heb je als gezinsbegeleider met alles en iedereen te maken en is ook geen dag hetzelfde.
De hulpvragen verschillen natuurlijk per gezin, maar wij kunnen onze klanten op alle leefdomeinen begeleiding bieden. Daarbij is onze focus het hele gezin, niet alleen de volwassene. We werken met Kind in Beeld: een werkwijze met gerichte aandacht voor het kind als individu.
Onze klanten zijn vaak gemotiveerd om er iets van te maken, ze willen graag geholpen worden en verder gaan met hun leven. Een eigen plek is de basis voor een stabiel leven.

Aardvarkens in de binnentuin van het hotel

Goede sfeer

We hebben hier in het hotel veel zicht op de gezinnen. Alle gezinnen hebben een eigen douche en wc op hun kamer. Het enige nadeel is dat ze hier geen eigen keuken hebben. Wat het bijzonder maakt, zowel voor de gezinnen als voor ons, is de samenwerking met de medewerkers van het hotel die de hospitality verzorgen, de linnenservice, de schoonmaak, de receptie, dat soort dingen. De mensen van het hotel zijn geen hulpverleners, maar wel super klant- en servicegericht. Dat doet wat met de sfeer hier in huis. De sfeer is hier heel goed.
De Jacob Obrechtstraat is een mooie, rustige plek. Het Vondelpark is hier om de hoek, dat is fijn met kleine kinderen.
Wat mensen overdag doen verschilt ook. Sommigen hebben werk, iedereen is voortdurend met de kinderen in de weer en veel mensen werken hard aan hun traject, ze hebben bijvoorbeeld afspraken met allerlei instanties. Er zijn ook nogal wat bewoners die Nederlandse taallessen volgen.

Richtlijnen

De GGD heeft bepaald dat onze gezinnen recht hebben op noodopvang. Dat doen ze niet zomaar, als jij bijvoorbeeld familie hebt om op terug te vallen, dan krijg je geen noodopvang. Gezinnen hebben hier alle vrijheid, maar ze moeten zich wel aan bepaalde richtlijnen houden. Je mag in principe maximaal drie dagen per maand ergens anders verblijven. Als je ’s avonds na elf uur binnenkomt dan moet je dat even doorgeven. “Het is hier geen hotel,” zeggen wij voor de grap.

Gemotiveerd blijven

Het is voor gezinnen niet altijd makkelijk om de moed erin te houden. Als je bijvoorbeeld zelf een woning moet zoeken, dan is het vaak een hele stap om te accepteren dat je waarschijnlijk beter buiten Amsterdam kunt zoeken. Mensen weten vaak niet wat ze kunnen verwachten. Wat is daarbuiten dan? Je inschrijven bij woningsites is ook iets dat je moet leren, dus daar helpen we bij. Mensen die naar de maatschappelijke opvang gaan, staan vaak een jaar op de wachtlijst. Het gaat altijd minder snel dan je hoopt. Gezinnen moeten heel veel stappen doorlopen. Wat helpt om de motivatie te behouden is goed bespreken wat een gezin kan verwachten, wat de reële prognoses zijn en daarbij de goede doelen stellen. Wat soms ook helpt, is het traject een beetje aanpassen. Dar kan niet bij iedereen maar sommige klanten kunnen soms een stapje overslaan, dat geeft wat vaart en helpt om gemotiveerd te blijven.’

 

 

Deel dit bericht:

Omega, Judie Muilwijk

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.