Verhalen

Helden naast elkaar in de buitenlucht

20 juli, 2018

Wat een onvergetelijk avontuur was de HOT (Hero Outdoor Training) Challenge van HVO-Querido opnieuw, met onze mannen van de straat uit Amsterdam in de natuur van Bant in de Noordoostpolder. Het waren intense, mooie en verdiepende dagen in het bos. De kracht en de broederschap die bewoners hebben getoond, raakten alle begeleiders. Dit is precies waar deze ervaring voor is bedoeld is.
Een deel van onze doelgroep leert niet zozeer van therapieachtige gespreksvoering, maar steekt dingen op tijdens het samen zijn, samen dingen doen en daarin het zorgzame contact ervaren. Het is een manier van werken die naadloos aansluit bij cliënten die vastlopen in de reguliere hulpverlening. We nemen waar dat mensen blijvend positief veranderen. Zeker wanneer ze meerdere keren meegaan.

Deelnemer Hero Outdoor Training

Deelnemer Hero Outdoor Training

Uitdaging

De HOT Challenge is een persoonlijke ontdekkingsreis voor mannen (binnenkort start HVO-Querido ook met een speciale editie voor en door vrouwen) uit de hulpverlening met een achtergrond van verslaving en/of detentie. Deze mannen (her)ontdekken wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Maar bovenal ontstaat er een broederschap die ervoor zorgt dat ze elkaar blijvend positief steunen. De HOT Challenge is geïnspireerd op initiatierituelen bij de native Americans. Leiderschap, krijgerschap en broederschap staan hierbij centraal.

HOT Challenge, zweethut

HOT Challenge, zweethut

Oplossen

Het traject duurt drie maanden. In deze tijd gaan deelnemers aan de slag met zichzelf door groepsopdrachten uit te voeren, individuele coaching, meditatie en verbonden ademsessies. Uniek is de toevoeging van ScanCoaching aan het traject. Alle deelnemers krijgen inzicht in hun beperkende overtuigingen en belemmerende patronen en krijgen huiswerk om deze op te lossen.

Geen bureau ertussen

Jerry Winkler

Jerry Winkler

Jerry Winkler (1982), in het dagelijks leven ondersteunend begeleider bij de woonvoorziening het Anton de Komplein van HVO-Querido, is samen met Rijk Smitskamp geestelijk vader en initiatiefnemer van de HOT. Volgens hem is het meest wezenlijke element van deze training dat cliënt en hulpverlener naast elkaar staan. ‘In de natuur zit er geen bureau tussen,’ aldus Jerry Winkler, ‘en dat maakt het contact anders, zowel voor de cliënt als de begeleider. Veel van onze cliënten zijn nogal allergisch voor autoritair gedrag en dat valt helemaal weg tijdens de training. Je leert tijdens de HOT op een bijzondere manier samenwerken.

Samen iets bereiken

Cliënten stellen doelen. Waar sta ik nu? Waar wil ik naartoe? Wat wil ik bereiken? Hoe gaat dat? Waar maak ik fouten? Wat lukt er niet? Hoe leer ik daarvan? Tijdens de HOT komen de antwoorden op dergelijke vragen er beter uit. In een gesprek achter een bureau vertellen de meeste cliënten toch wat jij als hulpverlener wilt horen.
Ik wil cliënten duidelijk te maken dat de begeleiding er voor hen is en probeer ze te leren hoe ze de begeleiding kunnen inzetten als hulpmiddel om hun doelen te bereiken. Naast elkaar staan om samen iets te bereiken, daar gaat het om, samen dingen opbouwen.

Focus

In de natuur vinden cliënten de rust en de tijd om aan zichzelf te werken en over zichzelf na te denken. Voor de concentratie en aandacht helpt het echt dat je er even helemaal uit bent in Bant. Mensen kunnen nergens anders heen. Als ik een training geef in het Bijlmerpark ben ik voortdurend mensen kwijt, ze gaan even hierheen, ze komen andere mensen tegen, dat leidt af.
Je moet mensen ook de kans geven om te laten zien wat ze kunnen. Dat kun je als bewoner niet echt laten zien in een 24-uurs opvang. Tijdens de HOT kun je laten zien wie je bent en wat je kunt.

De HOT groep in Bant

De HOT groep in Bant

Sprong

De training vergroot de kennis van zichzelf, maar naast dit inzicht leren we ze ook allerlei praktische vaardigheden waardoor ze de sprong kunnen maken en zich verder ontplooien en nieuwe stappen in de goede richting zetten. Tijdens de HOT raak je even iets in ze aan.
Misschien heb je er in Amsterdam niet zoveel aan dat je een vlot kunt maken, maar daar gaat ook niet om, het gaat erom dat je leert samenwerken, dat je samen tegenslagen overwint en een project tot een goed einde weet brengen.

Vasthouden

We merken dat deelnemers eenmaal terug in Amsterdam de goede dingen proberen vast te houden. Dat ze echt dingen gaan oppakken, zoals sport of dagbesteding.
De HOT is een uniek traject in de hulpverlening. Deze bijzondere reis mag ik telkens maken met bewoners. Met mijn eigen ervaring kan ik nu iets betekenen voor anderen. Ik heb de mooiste baan ter wereld.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.