Verhalen

Hardlopen in het Vondelpark

27 november, 2015

Een groep bewoners van HVO-Querido loopt elke maandagmiddag een paar rondjes hard in het Vondelpark. Hun uitrusting danken zij aan een bijdrage van het Kansfonds.

Tessa Hamers, maatschappelijk werker bij Discus, legt uit hoe dat zo is gekomen. ‘Mijn collega Jelijn van Barneveld en ik lopen allebei zelf hard en tot twee keer toe hebben we een project gedaan van tien weken met bewoners om in die tijd vijf of zes kilometer te kunnen hardlopen. Na afloop hebben cliënten te kennen gegeven dat ze hier graag mee zouden doorgaan en nu is het structureel en lopen we elke maandag.
We gaan altijd, ook als het regent en we hebben geen winterstop. Duidelijke structuur en regelmaat; onze bewoners houden daarvan. En als je eenmaal buiten bent, valt het meestal ook wel mee.

Sociaal

Door deze vaste afspraak creëer je naast het gezonde bewegen ook een sociale plek voor bewoners. Het Vondelpark is daar een uitgelezen gelegenheid voor.
We geven wel eens praktische tips over hoe hard te lopen en op verzoek stellen we een individueel trainingsschema op voor deelnemers. Vooral in het begin hebben we veel aandacht besteed aan de warming up.
We doen ook mee aan de Vondelparkloop, de eerstvolgende is nu half januari. Het gaat niet om het winnen, maar het is stimulerend om samen naar een doel te werken en dan is zo’n loop een mooie aanleiding. Met een paar hele snelle en goede jongens willen we de marathon van Amsterdam gaan lopen, dan moeten we wel iets vaker gaan trainen.
Het is leuk om te zien dat cliënten niet alleen met het lopen zelf bezig zijn, maar ook in bredere zin met gezond leven. We hebben het bijvoorbeeld wel eens over gezonde voeding en ook onderling praten ze daarover. Dat ze daar op letten, is mooi meegenomen.

Op maat

Wij zijn heel blij met de donatie van het Kansfonds. We hebben 3000 euro gekregen voor twintig mensen. We hebben ons goed georiënteerd op de markt om te zien wat daarvoor te koop is en zijn uiteindelijk bij Run2Day uitgekomen in de Eerste Oosterparkstraat. Zij vonden het een sympathiek initiatief en hebben er zelf ook nog iets bijgelegd. Ze hebben bovendien alle tijd genomen om voor iedereen persoonlijk het juiste materiaal uit te zoeken. Omdat wij nog geen twintig deelnemers hebben, is de rest van het geld besteed aan schoenen voor een andere hardloopgroep van HVO-Querido.’

Hardlopen in het Vondelpark

Hardlopen in het Vondelpark

Gaan

‘Het mooie van hardlopen is dat het zo ontzettend laagdrempelig is,’ vult collega maatschappelijk werken en hardloper Martijn Verzijden aan. ‘Schoenen aan en gaan. Je hebt er geen ingewikkelde attributen bij nodig en je kunt het overal doen, je begint gewoon vanuit je huis. En bovendien zie je snel progressie. Als je eerst nauwelijks één rondje volhoudt, merk je dat je met een beetje training letterlijk vooruit holt. Dat stimuleert om vol te houden en door te gaan.’

Heerlijk rustig

Ahmed Rezaei (1962) is een van de deelnemers aan de loopgroep van Discus in het Vondelpark. De voormalige automonteur werd geboren in Teheran en woont al dertig jaar in Nederland. Zijn twee kinderen ziet hij weinig, maar hij heeft wel goed contact met ze. Hij heeft nu vier jaar een woning van Discus, hiervoor woonde hij bij de Varikstraat van HVO-Querido. ‘Ik ben gestopt met de cocaïne,’ vertelt Ahmed. ‘Ik woon nu midden in de Jordaan, gezellig en toch heerlijk rustig. Bij mij komen nu alleen aardige mensen op bezoek, mensen die ik zelf wil ontvangen.
Drie dagen per week doe ik dagbesteding bij Sagènn. We maken schoon op basisscholen, bij het dierenasiel in West en ook in het Amsterdamse Bos. Op maandag en donderdag ben ik vrij, dan doe ik vrijwilligerswerk. In het weekend ben ik echt vrij.

Gezond

Ik houd van sport, vroeger heb ik gevoetbald en gebasketbald. Met de Varikstraat hebben we met de bewoners een keer aan de Dam tot damloop meegedaan. Hardlopen is goed voor je gezondheid en dat is heel belangrijk. Zeker als je, zoal ik, wat ouder wordt. Ik kom hier bijvoorbeeld op de fiets naar toe en doe heel veel dingen op de fiets, dat is gezond.

Afspraak is afspraak

Elke week op maandag ren ik in het Vondelpark vijf of zes kilometer. Ik ben heel blij dat we mooie sportschoenen hebben gekregen en ik wil graag met heel mijn hart de mensen bedanken die dat voor ons hebben gedaan.
Het hardlopen gaat altijd door, ook als het koud is. Dat is heel goed, want afspraak is afspraak en beloofd is beloofd. Zo zijn de begeleiders van Discus en daar houd ik ook van. Het zijn hele lieve mensen hoor en heel netjes. Ik vind het veel gezelliger om met een groepje te lopen dan alleen.’

Een nieuwe uitdaging

Rafik Haddou (1975) is van Marokkaanse komaf en geboren en getogen in Amsterdam Oud-West. Hij heeft gewerkt als beveiligingsbeambte, toezichthouder en als procesoperator bij Sanquin. Rafik heeft nu tien maanden een huis via Discus, hiervoor woonde hij bij Westburgh van het Leger des Heils. ‘Ik woon nu in de Jan Pieter Heijestraat, lekker terug in mijn oude buurtje, daar voel ik me helemaal thuis. Drie dagen per week doe ik dagbesteding bij Kwekerij Osdorp. Momenteel is er met de groenten minder te doen vanwege het seizoen, we zij nu vooral stekkies aan het steken, dat kan altijd. Het is prima werk, maar als ik straks mijn rijbewijs weer terug heb, zoek ik iets als chauffeur, dat is een mooie nieuwe uitdaging.
Mijn begeleidster van Discus is heel goed, zij betekent heel veel voor me, zij is iemand waar je echt iets aan hebt.

Afleiding

Vroeger kwam ik best veel in de sportschool en nu pak ik het sporten weer op. Het leukste aan hardlopen vind ik de adrenaline en dat je even helemaal aan niks hoeft te denken, dat is een goede afleiding. Het is prettig om met een groep te lopen, je motiveert elkaar om nog even door te zetten. Dat heb ik nodig. Ik vind het grappig dat mensen van de begeleiding zelf ook meelopen en zweten. Niet alleen praten, maar ook doen. Ik ben van plan om ook weer te gaan fitnessen.

Passend

We hebben met z’n allen hele mooie schoenen gekocht dankzij een sponsor en dat ging me er toch serieus aan toe. Niet van “doe mij die blauwe.” Ze hebben ons allemaal eerst bestudeerd en we moesten een stukje proeflopen in de winkel. Dat hebben ze opgenomen op video en in slow motion afgespeeld om te zien wat jouw persoonlijke stijl van lopen is. En zo hebben we allemaal de schoenen gekregen die precies bij je passen. Ik geloof dat de mijne wel 160 euro kosten. Dat je goede spullen hebt, motiveert natuurlijk wel om door te zetten.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.