‘Waarom ben ik zo enthousiast over Hacking Health Amsterdam…’, zegt Douwe van Riet, bestuurder bij HVO-Querido. ‘Omdat deze Hackathon staat voor eigen regie. In optima forma. Cliënten en professionals die samen de zorg van binnenuit verbeteren.
Denkend vanuit de technologie, denkend vanuit de data, maar vooral denkend vanuit de mens. Het is fantastisch dat mensen hun ideeën voor vernieuwing in zorg en welzijn uitgewerkt hebben en tijdens deze drie dagen mensen om zich heen verzamelen om deze ideeën waar te maken.’ Douwe blikt samen met HVO-Querido collega’s terug op drie bijzondere dagen van dromen, denken en doen.
Veerkracht
Ook tijdens de opening van het evenement, op 11 april, benadrukte hij het al: ‘Als je mensen echt centraal wilt stellen, moet je ze autonomie en vrijheid bieden. Daarmee geef je ze de macht over morgen en overmorgen, over hun eigen leven. Sinds twee maanden ben ik medebestuurder van HVO-Querido en in mijn werk zie ik hoe belangrijk eigen regie is. Cliënten van HVO-Querido krijgen bijvoorbeeld via Housing First een zelfstandige woning. Zo vertelde iemand me hoe belangrijk het is om haar eigen huis in te mogen richten, weer stap voor stap (letterlijk) naar buiten te durven gaan en als mens aangesproken te worden. Wat mij betreft leggen we bij het zoeken naar oplossingen in zorg en welzijn de nadruk op de veerkracht, de eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens.’
Co-creatie in een snelkookpan
HVO-Querido collega’s Jolien Koopman, Greet Krijger en Aarnout Mettes hebben met nog 200 deelnemers drie dagen gewerkt aan de doelstelling gezonde en gelukkige Amsterdammers. Samen met patiënten, zorgprofessionals (ook andere HVO-Querido-collega’s), designers, programmeurs en ondernemers hebben zij tijdens Hacking Health Amsterdam hun ideeën uitgewerkt tot échte oplossingen. De pitches van HVO-Querido vielen helaas niet in de prijzen, maar de Hackathon (zoals de driedaagse ook wel genoemd wordt) heeft de deelnemende collega’s veel inspiratie gebracht! Binnenkort gaan Douwe van Riet en de pitchers samen om de tafel en kijken wat we als organisatie kunnen leren van de ervaringen en de ideeën die tijdens de Hackathon zijn ontstaan.
Drie pitches
De drie pitches van HVO-Querido tijdens Hacking Health Amsterdam waren:
- Creëer betere dwarsverbanden tussen de geestelijke gezondheidszorg en de algemene gezondheidszorg. De levensverwachting van psychiatrische cliënten is gemiddeld 20 jaar korter dan dat van de gemiddelde burger. 70% van de mensen met psychiatrische aandoeningen heeft ook somatische ziekten. Een gezamenlijke aanpak van deze problemen zou de levensverwachting en kwaliteit van leven verhogen.
- 62.000 Amsterdammers hebben geen smartphone en kunnen daarom niet profiteren van de voordelen van e-health. Hoe bereiken we deze groep Amsterdammers die digitaal niet mee komt?
- Laat de cliënt zelf bepalen wie zijn zorgbegeleider wordt. Hoe meer regie de cliënt krijgt, des te beter verloopt het contact.
In sneltreinvaart
Voor Jolien Koopman was de Hackathon zeer inspirerend. “Met een groep onbekenden in drie dagen in sneltreinvaart toewerken naar een concrete oplossing… Wow: wat een energie gaf dat! Dat concept zou ik ook wel in mijn dagelijkse werk willen toepassen. Ik heb ook nog steeds contact met mijn teamleden; medewerkers uit andere organisaties. Heel erg leuk.”
Greet Krijger beaamt dit. “Wat me het meest heeft verrast is het enthousiasme en de inzet van anderen die bij mijn onderwerp zijn aangesloten. Wat begon als idee om dwarsverbanden te creëren tussen de wereld van de GGZ (en BW/MO) en de wereld van de algemene gezondheidszorg (1e en 2e lijn) is geëindigd in de presentatie van een prototype van H-appy, een app waarmee cliënten hun klachten beter kenbaar kunnen maken.” Ze voegt er aan toe dat het ook goed is om een volgende keer goed vooraf te kijken wat organisatie breed belangrijke issues zijn om voor het voetlicht te brengen in een Hackathon.
Voor Aarnout Mettes was het een uitdagende, vermoeiende, maar wel erg leuke hackathon! ‘Wat mij het meest verraste waren de enthousiaste designers, ontwikkelaars en analisten die ook inzien dat de zorg een bestaansrecht is. Ik realiseer me nu des te meer dat innovatie in de zorg het leven van onze Amsterdammers nóg beter kan maken. Ik denk ook dat het cruciaal is om binnen onze organisatie te kijken naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen en deze op kleine schaal te testen.’
Goede gezondheid voor alle Amsterdammers
Amsterdam wil dat alle inwoners er in 2025 twee gezonde levensjaren bij hebben. Dit prachtige doel is alleen bereikbaar door de gezondheid en zorg in de stad te verbeteren. Professionals uit zorg en welzijn, onderzoekers en andere creatieve denkers in de regio hebben net als patiënten vaak goede ideeën over hoe de zorg en welzijn beter kunnen. Meestal blijft het echter bij een idee, maar tijdens Hacking Health Amsterdam gingen deelnemers er echt mee aan de slag. Hacking Health Amsterdam is een hackathon waarin ongewone teams werken aan buitengewone oplossingen voor het verbeteren van de zorg en welzijn in Amsterdam. Tijdens het evenement stonden niet de patiënt en zijn ziekte centraal, maar de burger en zijn gezondheid.
Meer weten?
Kijk op https://dutchhackinghealth.nl/amsterdam/.