Nieuws

Grote zorgen over geestelijke gezondheid

Tags: statement
20 oktober, 2020

Leden van de Nederlandse ggz maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid en veerkracht van de Nederlandse bevolking. In een kwalitatieve uitvraag onder de leden (die gezamenlijk 90% van het ggz-veld bestrijken) blijken deze zorgen met name te gelden voor jongeren en kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.

‘HVO-Querido herkent de signalen van de Nederlandse ggz,’ zegt HVO-Querido directeur Paul Asberg. ‘We zien dat corona voor volwassen cliënten die intramuraal wonen betekent dat de muren van hun kamers de buitengrenzen van hun leefwereld kunnen worden. Vaste bezoekers die niet of veel minder kunnen komen, en begeleiders die een onpersoonlijk grote afstand moeten houden. Ook zijn de fysieke gevolgen voor hen groter.

Broos

Jongeren hebben zich over het algemeen van hun beste kant laten zien. Ze organiseerden meer zelf en werden bezorgd om het wel en wee van hun begeleiders. Maar de keerzijde is er ook: jongeren hebben grote moeite om aan inkomsten te komen. Denk aan de 0-urencontracten en het stoppen van baantjes in de horeca. Maar vooral het stopzetten van tal van activiteiten maakt dat het toch al broze sociale leven van kwetsbare jongeren, verder achteruit gaat.
HVO-Querido verwacht dan ook dat de coronacrisis op de korte en lange termijn zijn effect zal hebben op de geestelijke gezondheid van onze cliënten,’ aldus Paul Asberg.

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.