Verhalen

Gewoon tekeningen

09 november, 2011

Carel Peetoom (Amsterdam, 1957) is al jaren een vaste bezoeker van dagactiviteitencentrum Linnaeushof van HVO-Querido in de Amsterdamse Watergraafsmeer, waar hij onder meer meubels maakt, in het restaurant werkt en tekent en schildert.

Carel Peetoom: ‘Ik teken en schilder nu een jaar of twee, drie bij het DAC. Toen ik begon gaf Jeanette hier nog tekenles. Als kind tekende ik ook al en dan maakte ik er zelf verhaaltjes bij. Ik heb later nog wel eens serieuzer iets met strips gedaan, maar echt goed ging dat niet, dat is heel lastig.
Ik kan me niet meer herinneren wat mij vader voor de kost deed of waar wij heel vroeger woonden. Ik ben veel dingen vergeten. Ik was een jaar of twintig toen mijn vader doodging. In ieder geval kom ik niet uit een kunstzinnige familie, hoewel ik me wel kan herinneren dat ik met mijn ouders wel eens naar het museum ging, gewoon zoals zoveel gezinnen op zondagmiddag.
Ik heb de LTS gedaan, richting elektrotechniek, dat leek me een mooi vak, en een paar jaartjes als elektricien gewerkt. Daarna niks meer, ziektewet, uitkering.

Carel Peetoom. schilderij

Carel Peetoom. schilderij

Anders

Ik woon op mezelf zonder begeleiding in de Javastraat. Ik houd van Amsterdam en Oost is wel een fijne buurt. Ik ga nu nooit meer naar kunst kijken, het komt er niet van.
Tijdens het tekenen of schilderen op het DAC gebruiken we meestal voorbeelden en plaatjes uit boeken. Ik begin ergens en dan gaat het bijna altijd vanzelf verder. De inspiratie komt voor mij uit boeken uit de bibliotheek. Als je gewoon begint, ontstaat er vanzelf wat anders. Het is misschien niet altijd even mooi, maar vaak is het wel verrassend wat er uit komt, in ieder geval voor mezelf.
Het ene materiaal is moeilijker dan het andere, zo vind ik waterverf niet altijd even makkelijk. Soms ben ik heel lang bezig om in een tekening een heel klein beetje diepte te krijgen. Meestal doe ik ongeveer twee middagen over een schilderij.

Carel Peetoom. schilderij

Carel Peetoom. schilderij

Concentratie

Mijn favoriete kunstenaars zijn Van Gogh, de mensen van Cobra en Herman Brood. Ik houd vooral van hun helderheid en hun kleuren. Maar ik hoef dan niet zoals Van Gogh naar Zuid Frankrijk, dat helemaal niet. Ik heb geen lievelingskleur.
Het fijne van tekenen en schilderen vind ik dat je je behoorlijk moet concentreren. Dat is goed, want normaal gesproken ben ik nogal gauw afgeleid. Wat dat betreft ka ik het iedereen aanraden, het scherpt je geest.
Het resultaat hangt bij mij niet echt af van mijn stemming, het werk is geen persoonlijke neerslag van mijn emoties op dat moment. Het zijn gewoon tekeningen en schilderijen. We werken met acryl, waskrijt en waterverf, ik heb niet echt een favoriet materiaal. Ik wil nog wel eens iets met olieverf maken, dat lijkt me wel eens mooi, daar maak ik nu eerst schetsen voor. We werken meestal op standaardformaten, zoals A4 of A3, dat bevalt me prima.

Wolkers

Carel Peetoom

Carel Peetoom

Behalve het tekenen en schilderen op donderdag doe ik bij DAC Linnaeushof mee aan het meubelproject, waar we momenteel vooral kastjes maken. Ook werk ik hier in het restaurant, waar ik broodjes klaarmaak en de afwas doe. Dat meubels maken, daar ben ik best goed in, al is het natuurlijk een beetje gek om dat van jezelf te zeggen.
Af en toe zwem ik en soms lees ik een boek. Jan Wolkers vind ik wel goed, dat was ook een schilder. Wolkers schrijft soms de meest afschuwelijke dingen en toch is het mooi. Ik luister naar de radio en af en toe bezoek ik een stad, dan ga ik met de trein een dagje op stap naar Groningen, Maastricht of Utrecht.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.