Nieuws

Burgemeester Halsema bezoekt HVO-Querido

18 juli, 2022

Vandaag was burgemeester Femke Halsema op bezoek bij onze opvang voor slachtoffers van mensenhandel. De burgemeester sprak daar met enkele cliënten en medewerkers.

Burgemeester Halsema ging in gesprek met enkele bewoonsters van het ACM (Amsterdams Coördinatiepunt tegen Mensenhandel). Ze vroeg onder meer hoe lang de vrouwen er al woonden, wat ze daarvan vonden, of ze profijt hadden van de begeleiding en hoe ze de toekomst zagen. Durfden ze bijvoorbeeld al weer plannen te maken? De bewoonsters waren aanvankelijk een beetje verlegen, maar de burgemeester wist het ijs snel te breken.
Halsema signeerde tijdens haar werkbezoek ook de zogeheten ‘Inspirerende vrouwentafel,’ een tafel die door de bewoonsters is beschilderd met sterke vrouwen die tot voorbeeld kunnen dienen. Zij kreeg bovendien een oorkonde die haar tot Vriend van ACM bestempelt, een rol die ze met alle liefde zei te aanvaarden.
Burgemeester Halsema kreeg ook het boekje Anders in Amsterdam, waarin cliënten van het ACM aan het woord komen over de stad en hun dromen.

Burgemeester Halsema spreekt met bewoners en medewerkers

Burgemeester Halsema spreekt met bewoners en medewerkers

Dagbesteding

Burgemeester Halsema was bij afdeling ACM op uitnodiging van Elke Bücheler, participatiecoach bij HVO-Querido. Zij werkt inmiddels vier jaar bij onze zogeheten mobiele dagbesteding. Dat betekent dat cliënten niet naar een centrum voor dagbesteding gaan, maar dat de dagactiviteiten naar hun woon- of opvanglocatie komen. Eén van die locaties is de opvang van slachtoffers van mensenhandel.

Gehoord

‘Voor mensen in een onfortuinlijke situatie is het heel waardevol dat iemand van statuur, zoals de burgemeester, aandacht en belangstelling toont,’ aldus Elke Bücheler. ‘Want vaak worden zij juist niet gezien en niet gehoord. Zo’n bezoek, zonder andere mensen ertussen, is het tastbare bewijs dat je er mag zijn, dat jij en jouw verhaal er toe doen. Dat draagt op een positieve manier bij aan het beeld dat je van jezelf hebt.

Burgemeester Halsema in gesprek met een bewoonster

Burgemeester Halsema in gesprek met een bewoonster

Positief

Iedereen heeft het recht op persoonlijke ontwikkeling. Ik werk een graag aan mee dat mensen in alle omstandigheden de beste versie van zichzelf proberen te realiseren. Mijn eigen positieve benadering sluit goed aan bij de krachtmethodiek van HVO-Querido, waarbij het eigen talent en het potentieel van mensen centraal staan.
Alle mensen zijn op zoek naar ankers. Houvast bij het vormgeven van hun leven. Dagbesteding, zoals creatieve activiteiten, is daarbij een middel. Activiteiten kunnen je helpen om stappen te zetten op de weg naar je volgende doel.

Weerbaar

Expressie draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Hoe positiever je in het leven staat, hoe weerbaarder je doorgaans bent. In de zorg zien we mensen maar al te vaak louter als een probleemgeval. Ik probeer ook altijd uit te vinden wie de persoon tegenover mij is zonder dat probleem. Dat is een andere benadering, een andere manier van kijken.’

Femke Halsema: Vriend van ACM

Burgemeester Halsema: Vriend van ACM

Expositie

Elke Bücheler overhandigde burgemeester Halsema bij haar vertrek ook alvast een uitnodiging voor een expositie van schilderijen van cliënten van het ACM. Deze tentoonstelling vindt in december dit jaar plaats in De Balie. Burgemeester Halsema beloofde het goede voorbeeld te zullen geven en het affiche achter het raam te plakken van de ambtswoning op de Herengracht.

 

ambtswoning

En zo geschiedde

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.