Verhalen

Expositie Bed Bad Brood Buur

03 februari, 2020

Donderdag 20 februari is de Internationale Dag van de Sociale Rechtvaardigheid. Deze dag opent journalistiek illustrator Michelle de Gruijl haar expositie Bed Bad Brood Buur aan de Derkinderenstraat in Amsterdam.

De expositie gaat over een 24-uursopvang voor ongedocumenteerden. Deze opvang valt onder de bed, bad, broodregeling: het bieden van een slaapplaats, kleding en eten aan asielzoekers ongeacht hun verblijfsstatus. Sinds november 2019 is er in het pand van maatschappelijke broedplaats Lola Luid zo’n opvang gevestigd. Michelle de Gruijl heeft in datzelfde pand haar atelier, zij een buurvrouw. Met journalistieke illustraties tekende Michelle het afgelopen jaar haar ervaringen op www.bedbadbroodbuur.nl. De expositie toont een deel van deze reportage.

Het onzichtbare zichtbaar maken

In 2020 opent de gemeente meerdere kleinschalige locaties voor ongedocumenteerden door heel Amsterdam. Meer Amsterdammers krijgen te maken met soortgelijke situaties en met dezelfde vragen. Des te meer reden om hen te informeren over wat de komst van een 24-uursopvang betekent voor hun buurt.
Michelle de Gruijl wil de kennis over en begrip voor ongedocumenteerde vluchtelingen verhogen. Met deze expositie laat ze het verhaal van de opvang zien. Zo komen buren op een makkelijke manier in contact met een voor hen vaak onzichtbare en onbekende wereld.

Deel dit verhaal:

derkinderen tekening

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.