Nieuws

Even geen zorgen, maar plezier maken

Tags: roggeveen
14 juni, 2021

Bij onze gezinsopvang de Roggeveen in Westerpark is plaats voor 47 gezinnen die zich tijdelijk niet op eigen kracht staande kunnen houden in de samenleving. Elk gezin heeft één of meerdere kinderen, zodat er gemiddeld meer dan honderd kinderen in de Roggeveen wonen. Voor hen zijn er zowel gezins- als activiteitenbegeleiders.

Jeanet Boot is vijf jaar activiteitenbegeleider bij de Roggeveen en al meer dan twintig jaar actief als begeleider. Mariska van Hamburg is sinds vorig jaar september begonnen als activiteitenbegeleider en daarnaast ook kindercoach en trainer van bootcamps. Op de Roggeveen zijn zij samen het team activiteitenbegeleiders. Zij vertellen vol enthousiasme over hun werk met de kinderen.

‘Mariska is nu mijn vaste collega en daar ben ik heel blij mee. Voor de kinderen is het ook fijn dat hier een paar vaste gezichten werken. Als ze in de Roggeveen komen wonen is er meestal al zoveel overhoop gegooid in hun leven, is er al zoveel chaos, dat elk beetje stabiliteit mooi is meegenomen. De meesten hebben al behoorlijk wat meegemaakt.’

Spelenderwijs

‘De activiteiten die we hier aanbieden zijn voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar. Sport, spel, creatieve workshops, bakactiviteiten of er lekker op uit! We luisteren goed naar de wensen van de kinderen en stemmen daar onze activiteiten op af. Elke maand hebben we een nieuw thema. Deze maand is dat Emoji. Alle activiteiten staan dan ook in het teken van emoties. Superleuk en leerzaam om daar nu mee aan de slag te gaan. Je merkt dat sommige kinderen het lastig vinden om hun emoties te kunnen plaatsen, maar spelenderwijs leren ze hier toch van.’

Jeanet en Mariska, activiteitenbegeleiders bij de Roggeveen

Sterk staan

Naast activiteitenbegeleiders zijn Mariska en Jeanet ook Sta sterk trainers / trainers omgaan met pesten. Zij geven op scholen workshops aan kinderen om zich weerbaarder te maken. Deze tools zetten zij ook in tijdens de activiteiten. Het komt wel eens voor dat een kind niet mag meedoen. Hoe kan je daar als kind nu het beste mee omgaan? Hoe vraag je als je mee wil doen? Of een ander kind doet iets wat over jouw grens gaat. Hoe geef je dat als kind op een sterke en weerbare manier aan? Zij leren de kinderen hoe ze met deze situaties kunnen omgaan.

Kind kunnen zijn

‘De kinderen komen hier graag, ze kunnen hier lekker kind zijn. Even geen zorgen, maar plezier maken. Het doet ons goed om te zien dat ze hier zo’n lol hebben, die blije koppies, dan smelt je toch?! Ook worden er hier vriendjes en vriendinnetjes gemaakt en kunnen ze elkaar in de Roggeveen nog opzoeken. Het is een leuke groep kinderen!
Op de kidsclub, zoals wij en de kinderen het noemen, vinden we het belangrijk dat de kinderen zich veilig voelen en daarom hebben we samen met hen groepsafspraken opgesteld. Ze bedachten de mooiste dingen. Een jongen van zes bedacht: Wees zuinig op elkaar. Zo wijs en belangrijk. Iedereen vond het een goede afspraak, dus die staat nu ook op ons bord.’

Mini’s

‘We bieden ook de miniclub aan, zodat de ouder(s) hier in deze ontzettend leuke en uitnodigende ruimte samen met hun kleine kind kunnen spelen. Maar ook is het fijn voor ouders om hier andere ouders te ontmoeten, zodat ze ervaringen en verhalen met elkaar kunnen uitwisselen over bijvoorbeeld de opvoeding van hun kindje. En ook wij kunnen ideeën aandragen wat ze met hun kindje kunnen ondernemen.’

Mariska en Jeanet

Zwaar

‘Het zou mooi zijn om de oudere groep van 12+ te kunnen bereiken om ook deze kinderen een leuke tijd te bezorgen. Dus onze aandacht gaat ook naar kinderen boven de twaalf. Met deze groep willen we in gesprek gaan om te horen waar hun interesses en talenten liggen, wat ze zouden willen doen, wat ze met elkaar kunnen organiseren en wat wij daarin kunnen betekenen. Dat kunnen sportlessen zijn, of gewoon lekker met leeftijdsgenoten kletsen onder het genot van een stuk pizza! Zo belangrijk dat de aandacht ook uitgaat naar deze doelgroep, want wat hebben zij het zwaar gehad in de coronatijd!’

Naar hun zin

‘Een tijd terug kregen we een telefoontje van onze collega van de receptie. Er stond daar een jongeman die graag even onze ruimte wilde zien. Wat bleek? Hij had als kind in de Roggeveen gewoond en had met name hele goede herinnering aan de kinderactiviteiten. Hij vertelde dat hij hier echt iets aan heeft gehad en dat de aandacht die hij hier kreeg ervoor heeft gezorgd dat hij die periode in zijn leven goed te boven was gekomen. We horen van de kinderen ook vaak terug dat ze het bij ons naar hun zin hebben.
Wij vinden het fijn om iets te kunnen betekenen voor al deze kinderen.’

Kayley, gezinsbegeleider bij de Roggeveen

Gezinsbegeleiding

Kayley Schoorel werkt nu ruim een jaar als gezinsbegeleider bij de Roggeveen in een team met twaalf begeleiders en vijf maatschappelijk werkers. Hiervoor had ze een baan in de kinderopvang.

‘Kinderen in de opvang hebben vooral iemand nodig die er echt voor ze is,’ aldus Kayley. ‘Iemand die ze aandacht geeft, die tijd voor ze heeft, ook in de vorm van één op één gesprekken. Kinderen komen in deze setting vaak moeilijk uit de verf. De kleintjes zij nog min of meer een onbeschreven blad, maar met iets oudere kinderen is het lastig. Als je ze oppervlakkig benadert zeggen ze meestal dat alles wel goed gaat en dat er niks aan de hand is. Wij proberen ze veiligheid te bieden en een sfeer te creëren waarin ze zich vrij kunnen en durven uitspreken. Het is belangrijk om ook contact met de kinderen te hebben zonder de ouders erbij. We gebruiken daar onder meer de Warm Welkom Tas voor die we hebben gekregen van Kinderpostzegels. Daar zitten superleuke dingen in. Dat is een mooie ingang om met kinderen in gesprek te raken.

Half om half

Kinderen kunnen nog slecht voor zichzelf opkomen. Wij proberen ze dat te leren en tot die tijd komen wij ook voor ze op. Alleen als gezinsbegeleiders kunnen wij ze niet alle aandacht geven die ze nodig hebben, maar samen met de activiteitenbegeleiders gaat dat al een stuk beter. Bovendien hebben we bij de Roggeveen ook gespecialiseerde collega’s van Altra jeudzorg in huis. Zij geven de ouders ondersteuning bij de opvoeding en hebben daarbij ook contact met de kinderen.
Momenteel heb ik vijf gezinnen in mijn caseload, maar normaal gesproken zijn dat er acht. Ik heb er nu maar twaalf kinderen bij, maar, afhankelijk van de samenstelling van het gezin kunnen dat er veel meer zijn. Gemiddeld kunnen wij vier uur per week aan een gezin besteden en dat kun je naar behoefte indelen. Als het ene gezin wat minder tijd nodig heeft, kun je die voor een ander gezin gebruiken. De verdeling van mijn aandacht tussen de ouders en de kinderen gaat ook naar behoefte en is meestal half om half.

Heftig

Het leuke van dit werk is voor mij dat er zoveel uitdagingen zijn. Er gebeurt altijd wel wat, met een van mijn gezinnen of bij de Roggeveen in het algemeen. Je hebt niet alleen je eigen caseload, in huis ben je ook een beetje de begeleider van alle vijftig gezinnen. Vaak word je aangesproken door bewoners op de gang. Je ziet heel veel mensen en je hebt veel contact. Het is best een heftige doelgroep. Je bent best vaak figuurlijke brandjes aan het blussen. Dat komt altijd slecht uit, maar zorgt er ook voor dat geen dag hetzelfde is en dat je je nooit verveelt.

Hulp accepteren

Je moet voor dit werk wel een bepaald persoon zijn. Je moet de nodige compassie hebben met andere mensen. Niemand kiest ervoor om in de schulden te zitten, in relatieproblemen te komen of om dakloos te worden.
Het moeilijkst aan mijn werk vind ik het omgaan met weerstand bij cliënten. Weerstand tegen verandering, tegen elke vorm van hulpverlening. Wij hebben hier ook mensen die zeggen: ik heb het niet nodig, ik wil niet en ik weet zelf het beste wat goed voor mij is. Terwijl de mensen natuurlijk niet voor niets een indicatie voor maatschappelijke opvang van de GGD hebben gekregen. Er is er al zoveel gebeurd in het leven van onze bewoners, ze hebben vaak traumatische ervaringen achter de rug dat bijvoorbeeld een brief van de Belastingdienst kan zorgen voor een zenuwinzinking. Daarom is het zo belangrijk dat mensen hulp toelaten. Het moet psychisch goed zitten om stabiel te blijven.

Wensen

Als ik het voor het zeggen had en geld en praktische bezwaren geen rol speelden zou ik meer goed getrainde collega’s willen, want met meer tijd kun je meer aandacht geven. En meer middelen om leuke dingen voor de kinderen te kunnen doen. Een kinderopvang op locatie bijvoorbeeld en een klein gymzaaltje voor de kinderen.’

 

Deel dit bericht:

Jeanet en Mariska

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.