Nieuws

Haarlem en HVO-Querido: beste maatjes

02 juli, 2021

Haring happen vandaag in Haarlem. Burgemeester Jos Wienen deelt een vaatje Hollandse Nieuwe met bewoners en begeleiders van onze daklozenopvang Wilhelminastraat. Zo laat hij zien dat de gemeente Haarlem en HVO-Querido al jaren beste maatjes zijn.

Op vrijdag 2 juli neemt burgemeester Wienen van Haarlem het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van Vishuysch Haarlem in ontvangst. Traditiegetrouw deelt hij deze zoute lekkernij met inwoners van Haarlem. Na aanloopcentrum Stem in de Stad (2018), inloopcentrum Het Open Huis (2019) en de Hartekamp Groep (2020), zijn dit jaar de daklozen van onze opvang aan de Wilhelminastraat uitverkoren.

Veilig

Volgens burgemeester Wienen verdienen maatschappelijk kwetsbare mensen onze aandacht. Daarom deelt hij de Hollandse Nieuwe graag met Haarlemmers die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wienen verklaart bovendien een persoonlijke band met dak- en thuislozen te hebben. Hij was in het verleden namelijk bestuurslid van het Leger des Heils en heeft in die hoedanigheid eens een nacht doorgebracht bij de oude opvang aan de Bakenessergracht. ‘Dus toen ik voor het eerst hier kwam, aan de Wilhelminastraat, dacht ik: dat is wel even wat anders, dat doet Haarlem niet slecht.’ Maar Wienen benadrukt dat het niet zozeer gaat om een aardig pand, maar vooral om goede begeleiding door toegewijde medewerkers.

Burgemeester Jos Wienen en Samir Ben Kiran

De burgemeester weet ook te vertellen dat het woord “wonen” uit het Oud-Germaans stamt en van oorsprong “je veilig voelen” betekent. ‘Dus het is best wel heftig als je dat ineens niet meer hebt,’ aldus Wienen. Daarom is het volgens hem goed dat er in dat geval plekken zijn zoals de Wilhelminastraat, die hij ‘heel belangrijk in de samenleving’ noemt.
Hierna gaat burgemeester Wienen rond door de opvang met schalen vol haring die gretig aftrek vindt.

Burgemeester Wienen krijgt een vaatje Hollandse Nieuwe en deelt dit uit bij de Wilhelminastraat van HVO-Querido.

Waardering

Samir Ben Kiran woont al zeventien jaar in Haarlem, waarvan bijna drie jaar bij de opvang aan de Wilhelminastraat, waar hij onder meer in de keuken werkt. ‘Het zijn aardige mensen hier, ik heb niks te klagen.’ Hij is ook goed te spreken over de verse vis. ‘Ik houd van haring. Wie niet van haring houdt, is geen Nederlander,’ aldus Samir.
Cherrelle Hessen, werkzaam als begeleider bij HVO-Querido in Haarlem, ziet het gebaar van de burgemeester vooral als een blijk van waardering vanuit de gemeente voor de energie die zij en haar collega’s elke dag in hun werk stoppen.

Traditionele specialiteit

Haring die tussen mei en september wordt gevangen en verkocht noemen we Hollandse Nieuwe, de rest van het jaar spreken we van maatjesharing. Een Hollandse Nieuwe is niet zomaar een visje, maar wordt door de Europese Unie erkend als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Deze haring hoort daarmee, net als bijvoorbeeld Mozzarella en Serranoham, tot de streekgebonden culinaire klassiekers.

Deel dit bericht:

Burgemeester Jos Wienen en Samir Ben Kiran

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.