Nieuws

Eerste paal in Zuidoost

22 januari, 2011

Op 21 januari 2011 is een symbolische start gemaakt met de bouw van een modern wooncentrum voor 50 mensen met een drugsverslaving aan het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost.
Het nieuwe wooncentrum bestaat uit vier verdiepingen en bevat in totaal zo’n 2100 vierkante meter. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier 24 uur per dag terecht. Er is een warme maaltijd, een douche, de mogelijkheid kleding te wassen, een slaapplaats en de volgende ochtend een ontbijt. Gedurende de dag en avond is er een gebruikersruimte in het gebouw geopend. De 24-uursopvang biedt verder psychosociale hulp, dagbesteding en inkomensbeheer. De duur van de opvang is in principe onbeperkt.

Het complex

Het gebouw is ontworpen door Atelier Kempe Thill, het architectenbureau dat onlangs de AM NAI prijs 2010 heeft gewonnen. De begane grond bestaat uit kantoren, keuken, activiteitenruimte, en een ruimte waar kan worden gerookt. Op de drie verdiepingen zijn kamers van de 35 bewoners van de vijf woongroepen. De meeste (35) zijn bestemd voor de mensen die er in vijf woongroepen wonen. De rest van de kamers is voor de mensen die van straat komen en eerst binnen moeten wennen. Volgens de planning zullen de bewoners voorjaar 2012 hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.

Eerste paal Anton de Komplein, the real thing

Eerste paal Anton de Komplein, the real thing

Samenwerking

HVO-Querido biedt opvang en woonbegeleiding aan en werkt in deze 24-uursvoorziening samen met de Jellinek, de GGD en Streetcornerwork. Jaap Fransman, bestuurder bij HVO-Querido, is blij dat deze nieuwe huisvesting de mogelijkheid biedt tot individuele zorg op maat: ‘Mensen krijgen op deze manier de mogelijkheid om in een veilige omgeving even op adem te komen. Ook komt het de veiligheid ten goede. Uit diverse initiatieven blijkt dat deze manier de overlast voor de buurt beperkt. Onderzoek van de GGD toont aan dat zelfs het aantal politiecontacten aanzienlijk vermindert,’ aldus Fransman.

Leefbaarheid

Hester van Buren, lid van de Raad van Bestuur Rochdale, legt uit dat de Woningstichting het belangrijk vindt dat iedereen recht heeft op een goede woning in een prettige leefomgeving. “We hebben de afgelopen jaren veel tijd en geld geïnvesteerd in de vernieuwing van de Bijlmermeer. Daar plukken we nu de vruchten van. In de onlangs gepubliceerde Bijlmermonitor zien we een aanzienlijke stijging van tevreden bewoners in Amsterdam Zuidoost,’ aldus Van Buren.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.