Verhalen

Eerste indrukken Robert Koch Wonen

12 maart, 2014

Op 14 januari 2014 verhuisden 38 bewoners van HVO-Querido van woonvoorziening Straetenburgh, in een voormalig klooster in de Rivierenbuurt, naar woonvoorziening Robert Koch Wonen, in een voormalige marechausseekazerne in de Watergraafsmeer. Hoe ervaren bewoners de nieuwe locatie? We vroegen het aan twee van hen.

Mohamed Yahia (1966) werd geboren in het Marokkaanse Nador en kwam in de jaren ’80 naar Nederland, waar hij via het uitzendbureau diverse betrekkingen had. Hij woonde eerder bij De Aak en BW Indische buurt van HVO-Querido en de laatste vijf jaar in Straetenburgh.
Mohamed Yahia: ‘Ik vind het heerlijk hier. Ik woon hier prima, met alles erop en eraan. Je hoeft hier de douche en de wc niet de delen, die zijn helemaal voor jezelf, dat is een grote verbetering. We hebben nu een ruime tuin en als het lekker weer is, zit je daar heerlijk. Ik woon op de tweede verdieping, met een mooi uitzicht op de bomen van de begraafplaats. Ik mag echt niet klagen. Omdat ik al eerder in Amsterdam Oost woonde, ken ik de buurt al een beetje.

Bloeien

De tuin is nu al schitterend en het is nog maar net lente. Als alle bloemen gaan bloeien en de bomen uitlopen, wordt het nog mooier.
Je mag hier kiezen, zelf koken of met de groep mee-eten. Ik heb voor het laatste gekozen. Het eten is goed hoor. Soms zou ik wel zelf willen koken, maar ik voel me vaak niet zo goed. Dan ben ik heel erg duizelig. Ik heb ups en downs, mijn hele leven is ups en downs. Het gaat soms moeilijk, maar als de zon schijnt, gaat het goed.
Eerlijk gezegd doe ik niet zo heel veel, ik kan het gewoon niet. Tafels dekken en afruimen, dat is mijn taak, dat doe ik wel.
Over mijn begeleider ben ik heel tevreden. Een hele mooie vrouw die mij goed helpt. Zij helpt graag mensen, dat voel je, maar je moet wel zelf meedoen, anders wordt het niks. Twee keer in de week krijg ik zakgeld, wat moet je nog meer hebben?’

Mohamed en Bert op de binnenplaats van Robert Koch Wonen

Mohamed en Bert op de binnenplaats van Robert Koch Wonen

Meer ruimte

Bert Timmer (1952) werd geboren in Amsterdam en werkte onder meer als juwelier en privéchauffeur. Hij woonde zo’n zes jaar in Straetenburgh voordat hij in januari van dit jaar verhuisde naar her Robert Kochplantsoen.
Bert Timmer: ‘Het bevalt me hier fantastisch. Vergeleken met Straetenburgh zijn we er een enorm stuk op vooruitgegaan. Daar zat je weggestopt als Ons’ lieve heer op zolder, want het was een oud nonnenklooster, hier heb je veel meer ruimte, comfort en privacy.

Bij de wereld betrokken

Je zit hier ook meer in het gewone leven. Ik woon aan de kant van de Kruislaan, in een van de mooiste kamers van het pand, met echte openslaande deuren. Je hoort en ziet auto’s voorbijrijden – ik ben gek op auto’s, helaas heb ik geen rijbewijs meer – en daardoor heb je het gevoel dat je meer bij de wereld bent betrokken. Ik voel me hier heel veilig, de omgeving is betrouwbaar.
Ten opzichte van Amsterdam Zuid zijn de mensen hier volgens mij wat meer gesloten. In Zuid paraderen ze meer met hun neus in de lucht, hier zijn de mensen wat gewoner, wat meer down to earth en doelgericht. Ik ben benieuwd wat Freud daarvan zou zeggen.

Tof

Mijn begeleider is een toffe jongen, heel straight en recht door zee.
Twee dagen per week doe ik receptiewerk bij Het Tuinhuis, een inloopcentrum van Roads in de Sarphatistraat. Zo krijg je ook wat extra geld. Momenteel eet ik nog met de groep mee, misschien dat ik in de toekomst voor mezelf ga koken. Daar krijg je dan vier euro per dag voor, dus biefstuk is er niet bij. Al met al ben ik behoorlijk tevreden, ook over het eten, dat is best gevarieerd. Ik kwam slank binnen en inmiddels ben ik een soort Dikkertje Dap.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.